Повсевместен спад на индустрията в България и Европа

Промишленото производство в еврозоната през март се е свило с 0,8 на сто на месечна основа. За България понижението е с 0.5%.
Понижението на индустрията в Еврозоната е повече от очакваното, и рискува да доведе да преразглеждане към понижение на икономическия растеж. Това сочат публикувани днес данни на Евростат, цитирани от Асошиейтед прес и БТА. Статистическата служба отбелязва, че месечният спад е повсеместен.

Единствено при енергийното производство има увеличение. Мартенското понижение бе предшествано от голям спад от 1,2 на сто през февруари (нова оценка – бел. ред.) и означава, че голяма част от януарския скок от 2,4 на сто е заличен.

Резултатът за март е по-слаб от очакванията на анализаторите, които залагаха на свиване от 0,2 на сто, и засилва вероятността оценката за брутния вътрешен продукт утре да бъде преразгледана, отбелязва АП.

В целия ЕС производството е намаляло с 0,5 на сто през март след понижение от 1 на сто през февруари (нова оценка). Спрямо март 2015 година показателят се е повишил с 0,2 на сто в еврозоната и с 0,3 на сто в ЕС-28, сочи статистиката на сайта на Евростат.

В България промишленото производство бележи месечно понижение от 0,5 на сто през март, колкото и в целия ЕС, а на годишна основа е нараснало с 3 процента.

Най-голям спад спрямо януари има в Ирландия (-11,2 на сто), Литва (-3,5 на сто) и Естония (-3,3 на сто), а най-силно покачване – в Хърватия (+5 на сто), Латвия (+4,3 на сто), Чехия (+1,4 на сто) и Испания (+1,3 на сто).

Най-голям годишен растеж на производството през март се наблюдава в Хърватия (+6,9 на сто), Швеция (+4,9 на сто) и Словeния (+4,4 на сто), а по спад водят Ирландия (-10,6 на сто), Малта (-5,4 на сто), Естония (-4,8 на сто) и Гърция (-4,1 на сто).

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'