Почина последният измежду „черните полковници“ на Гърция
Последният от организаторите и ръководителите на преврата на „черните полковници“ през 1967 г. и седемгодишната военната диктатура в Гърция Стилианос Патакос почина на 104 години, съобщава „Прото тема“, цитирана от Пик.
Патакос, заедно с Георгиос Пападопулос и Николаос Макарезос е един от основните подбудители на преврата и, според много историци, е изиграл основна роля в преврата през април 1967 година. Именно той вкара танковете в Атина и сложи край на демокрацията. Патакос, чрез своите подчинени подразделения, установи контрол върху комуникационните връзки, парламента и кралския дворец. Тогава в Гърция бяха арестувани и хвърлени в лагери хиляди.

През седемте години от военната хунта Патакос беше министър на вътрешните работи (1967-1971) и първи вицепремиер (1971-1973). Полковник Патакос е известен с това, че даде заповед за лишаване от гръцко гражданство на известната актриса и певица Мелина Меркури, която по време на военната диктатура живееше във Франция и активно се противопоставяше на хунтата. Тогава Меркури каза: „Аз съм родена гъркиня и ще умра гъркиня. А господин Патакос е роден фашист и ще умре фашист“.

След падането на хунтата Патакос бе признат за виновен в държавна измяна и участие в преврата и получи смъртна присъда, заменена с доживотен затвор. Той бе освободен през септември 1990 г. поради здравословни причини. Патакос беше последният жив организатор на преврата на „черните полковници“ и никога не се покая, твърдейки че хунтата е спасила Гърция от социалистическата диктатура на Андреас Папандреу, който би направил Гърция част от „източния блок“.loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'