Последното желание на ген. Слободан Праляк: Не искам нито гроб, нито погребение, разпръснете пепелта ми над Мирогой

Хърватският генерал Слободан Праляк, който се самоуби в съдебната зала на Хагския трибунал е оставил прощално писмо. „Не искам нито гроб, нито погребение, разпръснете пепелта ми над Мирогой /гробището в Загреб/“, пише в прощалното писмо, съобщава хърватският „Вечерни лист“. Вестникът пише, че Праляк е изпратил писмото на домашния си адрес още преди две години с изискването то да се отвори само в случай на внезапната му смърт. Според информациите, с които разполага „Вечерни лист“, Праляк е бил готов за най-черния сценарий още преди две години, когато започнал да разработва плана си за самоубийство. Изглежда обаче никой, нито членовете на семейството му, нито приятелите му, са знаели нещо за този план.

Сръбският военнопрестъпник Веселин Шливанчанин, осъден на 17 години затвор заради масовото убийство в Овчара, изрази съболезнования на семейството на хърватския генерал и заяви, че го е познавал като човек коректен към него и семейството му. Двамата се запознали в затвора и се виждали в спортната зала и в помещението за срещи с посетители. По повод реакциите на хърватските политици, които характеризираха Праляк като морален, честен и интелигентен човек, който защитава принципите си, хърватските психиатри предупредиха, че опитите да се представи самоубийството като достоен акт и дори самата информация за самоубийства води до увеличаване на самоубийствата.

„Политиците не реагираха добре, представяха самоубийството като желателен акт. През следващите дни и седмици може да се очаква увеличение на опитите за самоубийства. Възхваляването на самоубийствата може да подтикне към действие тези, които са на ръба, или които мислят за самоубийство“, каза хърватският психиатър Херман Вукушич. Само часове след самоубийството на Праляк той забелязал на груповата терапия, която води с ветерани от войната, че са по-неспокойни от обикновено. „Мисля, че това ще доведе не само до по-висока степен на автоагресия, но и до агресия към другите“, предупреди психиатърът. Думите му бяха потвърдени от събитията в парламента, където минути след самоубийството на Праляк депутати се сбиха.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'