Поръчка на военна продукция от България, на стойност 80млн. долара е спряна от Министерството на икономиката

В централата на НАТО в Брюксел е получено съобщение, че поръчка за продукти на военни предприятия от България на стойност около 80 млн долара е спряна. Това станало, по нареждане на Министерство на икономиката и Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките. За скандала съобщи и телевизия BIT, която предаде, че е спрян кораб на пристанище Бургас.
От НАТО готвят официално запитване до София кой е разпоредил спирането на толкова важни доставки за блока.
Става дума за продукция по договори, най-голяма част от която се произвеждала в „Дунарит” – Русе. Поради скандалите, които се завихриха около завода, министър Емил Караниколов и повдигнатите обвинения от прокуратурата на някои хора от ръководството, лиценза на предприятието за търговия с военна продукция бе замразен. Караниколов цял месец шикалкавеше, като се опитваше да оправдае абсурдните си решения с някакви нарушения от сорта на неспазени противопожарни изисквания и съхранение на готова продукция.
Всичко това избледня, когато стана ясно, че Караниколов, както и други държавни институции обслужват интересите на фирма Виафот, която претендира, че е собственик на част от „Дунарит”. Медии и хора от ВПК смятат, че зад Виафот стои Делян Пеевски.Караниколов твърдеше още, че държавата искала да помогне на предприятието и служителите като национализира завод „Дунарит“. Това не се случи благодарение на факта, че „Емко“ успя да заплати изискуемия дълг от окло 50млн.лв. Спряната поръчка показва друго– опит за фалиране и заграбване на завода по криминален начин.В същото време създаването на пречки пред Кинтекс, който износител на продукцията, е удар върху интересите на самата държава, която губи милиони от подобни действия. Въпросът е: Защо премиерът Борисов, главният прокурор Цацаров, ДАНС и други институции си затварят очите пред кримналните изпълнения. Освен ако не участват и те…
Ако проблемът с доставките за НАТО не се разреши час по-скоро, България може да предизвика скандал, който да ни коства много строги санкции. Засега нито министър Караниколов, нито премиерът Борисов дават някаква нформация за разрастващия се скандал.

Заглавието е на редакцията(бел.ред.). Статията е публикувана: https://frognews.bg/novini/skandal-spirat-porachki-70-mln-kinteks-nato.html
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'