Ярослав Качински:Полша е суверенна страна. Искаме същите права като другите в ЕС, ни повече, ни по-малко

Полша не приема опитите на Брюксел да се намесва във вътрешните дела на страната и по-конкретно в конституционните въпроси.

Бившият премиер на страната Ярослав Качински реагира остро на решението на ЕС да даде 3-месечен ултиматум на страната. ЕС заплашва, че ако до 3 месеца Варшава не делегира повече власт и независимост на конституционният си съд, Брюксел може да наложи санкции на страната.

От Брюксел заплашиха, че Полша може да загуби правото си на глас, както и плащанията по еврофондовете да бъдат замразени, тъй като правителството не уважавало решенията на Брюксел и действало „недемократично“.

Председателя на управляващата партия Законност и справедливост откровено се изсмя на заплахите, казвайки, че „този процес е изцяло извън споразумението с ЕС.“

„Това не е нищо повече от едно щастливо и весело начинание, чиято цел е просто да забавлява Еврокомисията и бюрократите й“ каза Качински.

Според Качински решението на Великобритания да излезне от ЕС е знак, че нещата в съюза не вървят добре и това е заради грешки на Брюксел.

Предупреждавайки, че срещу ЕС може да има открит метеж, Качински каза за немското издание Билд, че „Брекзит ни показа къде са нашите проблеми.“

„Ако не ги решим няма да направим нищо друго, освен да засилим евроскептичните движения и настроения.“

Мнението на г-н Качински трябва да се разглежда и в контекста на Брекзит-а, тъй като Полша загуби един от най-важните си съюзници в рамките на ЕС. Варшава търсеше подкрепа срещу европейската федерализация при Лондон, но това вече не е възможно.

Партията на Качински предприе редица конституционни промени, които са свързани, както с конституционният съд, така и с медиите. Според Брюксел тези промени са недемократични и опасни.

Според конституцията от 1997-ма, Конституционният съд има право да блокира закони, приети от парламента и президента, но през декември управляващото мнозинство прие закони според, които са нужни две трети от народните представители, а не просто мнозинство.

След натиск от ЕС, полският парламент отхвърли повечето от промените, но добави поправка според, която съдиите имат право да отлагат решенията си, ако поне четирима от тях са съгласни.

 

Г-н Качински каза, че Полша продължава да води дискусия с ЕК, но отбеляза, че има страни като Холандия, които дори нямат Конституционен съд.

 

Шейсет и седем годишният Качински каза още, че „Полша е суверенна страна. Искаме същите права като всяка друга европейска страна. Не повече, но не и по-малко.“

 

loading…

One thought on “Ярослав Качински:Полша е суверенна страна. Искаме същите права като другите в ЕС, ни повече, ни по-малко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'