Политическите опоненти в Германия се обединиха срещу Ердоган и опитите му за намеса в изборите

Германският канцлер Ангела Меркел изрази недоволството си от опита на турския президент Реджеп Ердоган да се намеси в изборната кампания в страната. Преди ден той призова турците в Германия да не гласуват за нейната партия.
„Германското правителство няма да търпи опити за намеса в предизборната кампания„, заяви канцлерката Ангела Меркел на среща ръководения от нея Християндемократичен съюз в град Херфорд. „Няма да търпим никакви намеси“, увери Меркел, която добави, че всички германски граждани, включително от турско потекло, имат право свободно да изберат една или друга германска партия на парламентарните избори идния месец.
Германските политици реагираха изключително остро срещу призива на президента на Турция Реджеп Ердоган турците да не гласуват за водещите партии на изборите в Германия. Кандидатът за канцлер на Германия от Социалдемократическата партия Мартин Шулц коментира: „Какво си позволява този човек? В задачите на турския президент не влиза даването на указания, свързани с изхода на изборите в германския парламент”.
Обръщайки се към германските граждани от турски произход Шулц добави, че те са част от германския народ, който никому не е позволено „да разделя на две части“. Той добави, че Ердоган е „загубил чувството си на мяра, затова и още по-силно ще подкрепяме тези, които се борят за свободна и демократична Турция“.
От своя страна външният министър Зигмар Габриел оцени изявлението на турския президент като „невиждано посегателство срещу суверенитета на Германия” и призова избирателите да не се поддават на внушенията и да „влизат в играта на Ердоган”.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'