По-умен ли е Лютви Местан от Мидхад паша?

”Трябва да се отбележи, че сред българите има повече от 1 милион мохамедани. В това число не са включени нито татари, нито черкези. Тези мохамедани не са дошли от Азия. Те са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванието. Те са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, произлезли от същото това коляно…
А между тях има само една част, която говори само български. Това заявява пред френското списание „La Revue scientifique de la France et etranger“ Мидхад паша. Датата е 8 юни 1878 г.
Според редица чужди източници броят на българите мюсюлмани в етническата територия на българите през 1878 г. е от 800 хиляди до 1,5 милиона. Същевременно за потомците на турци колонисти същите източници посочват цифрата 375 хиляди. У нас е прието за българи мюсюлмани да се определят само тези, които не говорят османотурски език, а от изложените дотук факти е ясно, че много от „българските турци“ през 1878 г., следователно и по-късно, са от български етнически произход. Може да бъде направен обоснован извод, че „турците“, които се изявяват като добри земеделци, строители и занаятчии, не произлизат от спахии и еничари, от номадите юруци, а това са потомците на турцизираните българи, запазили стопанските си умения и традиции, пише историкът Йордан Колев.
Ето и затова тази сутрин Лютви Местан беше от нагъл по-нагъл. Мидхад паша не бил прав за българските турци в 19 век. Хайде бе, ти ли знаеш повече или си по-умен от него!? Или така ти диктуват от турското посолство!? Срам!!!! Къде е главният прокурор!? Така можем да обобщим коментарите във фейсбук. Ще припомним, че Ахмед Шефик Мидхат паша е виден високообразован османски държавник, инициатор на приемането през 1876 на първата конституция на Османската империя. Бил е последователно Управител на Дунавския вилает, Велик везир и Председател на Държавния съвет на Турция.

Автор: Калин Джумайски. Статията е публикувана в: https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/frogoko-umen-mestan-midhad-pasha.html
One thought on “По-умен ли е Лютви Местан от Мидхад паша?

  • 08.11.2017 at 18:07
    Permalink

    Вината за това объркано дередже по Националния въпрос носят Българските управници и воеводите. Ако преди двадесет години можеха да бъдат опровдани, сега при това развитие на медицинската наука е кощунство. Воеводите съществуват благодарение на съществуване на малцинства. Но що се отнася за Българите мюсюлмани, трябваше не да се дърлят с тях, а да поставят и наложително да решат въпроса с хаплогрупите в Българите мюсюлмани. Знаят се, кои са хаплогрупите, характерни за Българите. Тогава , какво чакате.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'