По 400 лв ако намерите човек, който владее редки езици

Нова професия се роди покрай дефицита на кадри за бързо растящата IT индустрия. Притиснати до стената, работодателите се принуждават да дават бонус на всеки, който им доведе служител с нужната квалификация.

В най-голямата аутсорсинг компания в България „Телус Интернешънъл“ дават между 200 и 400 лева на „ловците на глави”.

Хора например, които доведат специалисти, владеещи турски, руски, украински, сръбски, гръцки или английски, могат да си докарат по 200 лева на човек.

Бонусът е бруто, уточняват от компанията. Тоест той ще се декларира и за него ще се удържат данъци. За по-редките езици като фарси или румънски се дават 300 лева.

Най-висока е комисионата за хора, които препоръчат говорещи арабски езици. Посредникът за такъв кадър може да си докара 400 лева.

В момента за канадската компания работят около 250 души, като плановете са до края на годината бройката да се удвои. Основният проблем обаче е именно набирането на работна ръка.

Прийомът за намиране на персонал не е нов. Агенциите за набиране на персонал го практикуват отдавна, и то предимно за нуждите на IT и аутсорсинга. Компаниите от специфичния сектор също правят усилия, като създават безплатни академии за обучение на начинаещи.

Такъв е случая със „Софтуерната академия на Телерик“, която тази година освен редовен прием обяви и ранен. Заявления за кандидатстване се приемат до 7 юли. /Марица.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'