Плевнелиев:Кланят се на паметника на Левски, а омразата и популизма ни отдалечават от европейския идеал

До края на 2018 г., когато е първото българско председателство на Съвета на ЕС, по Националната програма за развитие „България 2030“ трябва да бъде постигнат консенсус и стратегическият документ да бъде приведен в синхрон с европейския и с глобалния дневен ред за развитие, предадоха от novinite.bg.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в неформална дискусия със студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по бъдещите приоритети на Националната програма за развитие „България 2030“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Надявам се българските политици да го направят, а следващият държавен глава да види доброто, постигнато до момента, и да го надгради“, подчерта Плевнелиев.

В рамките на инициативата „Младежка визия за развитие на България“ през декември 2015 г. в Националния военен университет президентът започна националния дебат по стратегическия документ за развитието на страната ни до 2030 г., който трябва да надгради реализираното по сегашната програма „България 2020“.

loading…

„Имаме нужда от активно гражданско общество и от отстояване на европейската посока на България, която много политически субекти у нас още биха поставили под въпрос. „България 2030“ е малка крачка към постигането на този идеал. У нас все повече се шири криворазбран национализъм – ще се кланят на паметника на Левски, но няма да работят за идеалите, за които той се бореше – че всеки, стъпил на българска земя роб, свободен става. Ширещият се популизъм и омраза ни отдалечават от европейския ни идеал със страшна сила“, каза Плевнелиев в отговор на поставени от младите хора въпроси.

Той изрази увереност, че „България 2030“ ще бъде изработена след широки дебати в цялата страна и припомни, че на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност през 2014 г. по програмата „България 2020“ беше постигнат широк политически консенсус.

Според него, основният принцип при изработването на програмата за развитие до 2030 г. трябва да бъде надграждането, а не да се започва отначало. „България 2020“ промени националния дневен ред и от скандал на скандал и от криза в криза преминахме към последователно изпълнение на стратегическите цели пред България, които вече се реализират от няколко поредни правителства. Националната програма за развитие „България 2030“ трябва да стъпи върху „България 2020“ и да бъде в синхрон също така с глобалните цели в световния дневен ред за развитие, които страната ни е приела да изпълнява“, посочи Плевнелиев. Държавният глава допълни, че целите в Парижкото споразумение за климата и глобалният дневен ред на ООН за развитие също трябва да намерят място в Националната програма за развитие на България до 2030 година.

По думите на президента, в момента в света се случват няколко мащабни процеса – технологична, социална и демократична и геополитическа революция. „Как ще се впише България в тези процеси зависи днес от всички нас и от вас, които през 2030 година ще носите отговорност за управлението на държавата ни“, обърна се държавният глава към младите хора.

Пред студентите президентът открои трите двигателя на икономическото развитие за всяка държава – инвестициите, потреблението и иновациите. „За да има повече инвестиции обаче, трябва по-добро образование, по-добра бизнес среда и върховенство на закона. Затова съдебната реформа е част от колективното ни усилие да бъдем по-богати. Гражданите ще се чувстват по-добре в собствената си страна, когато политиците не пренастройват стандартите на всеки четири години“, подчерта той. „Имаме нужда от фокус. Само през последните 3 години в три направления – в ИТ-сектора, в автомобилната и в аутсорсинг индустрията – създадохме 30 000 нови работна места“, посочи държавният глава.

One thought on “Плевнелиев:Кланят се на паметника на Левски, а омразата и популизма ни отдалечават от европейския идеал

  • 16.07.2016 at 9:26
    Permalink

    Ех! Да има кой да вярва! Баламите!… Докато тия млади хора му слушат лъжите, той и неговите привърженици и сподвижници в България си получават големите заплати и привилегии за сметка на около 3 милиона постоянно ограбвани, унижавани и лишени от нормално съществуване хора! Важното е статуквото да продължи! И то продължава! Какви млади хора!? Това: „Как ще се впише България в тези процеси зависи днес от всички нас и от вас, които през 2030 година ще носите отговорност за управлението на държавата ни“ е нагъл популизъм! На фона на мизерията и болестите на огромен брой хора да баламосваш и лъжеш си е голямо престъпление!!!

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'