Плевнелиев:Балансът е нарушен, свидетели сме на брутална агресия и окупация на териториите на независима Украйна

В зоната на Черно море виждаме една както ние наричаме – триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти. Това каза българският президент Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за възможните пътища за подобряване на ситуацията в Черноморския регион и позицията на България за румънското предложение за черноморска флотилия, предаде репортер на БГНЕС.

Росен Плевнелиев даде съвместна пресконференция със своя украински колега Петро Порошенко, който е на еднодневно посещение в България.

Плевнелиев заяви, че кризата в Украйна, но не само тя, генерира заплахи за всяка една от държавите в Черноморския регион. „Трябва да си даваме сметка каква извънредна нестабилност има в региона и трябва да бъдем готови да взимаме, включително и отговорни политически решения как да гарантираме своята сигурност, при положение, че в зоната на Черно море виждаме една – триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти от Приднестровието, та чак от другата страна през Грузия до Армения и Азербайджан. Трябва да си даваме сметка също така, че балансът в Черноморския регион е тотално разрушен, такъв няма и разбира се зависи от всички нас да търсим гаранции за своята сигурност при нарушен баланс и генерирането на заплахи от замразени конфликти, а сме свидетели дори и на брутална агресия, окупация на независима държава – именно това, което се случва в Украйна с Крим“, заяви Плевнелиев.

Той настоява за колективно решение. „Нито една държава сама по себе си не може да се справи. България е достоен член на ЕС и НАТО и търсим защитата на своята сигурност в тези два формата на демократични държави, изцяло отбранителни по своята същност, но с ясната заявка за своята категоричност да отстояваме своята независимост и да се противопоставим на всяка заплаха“, каза той.

Плевнелиев посочи, че именно затова България е един от двигателите и ние приветстваме предстоящите решения, които предстоят да бъдат взети на срещата на върха на НАТО във Варшава, относно даването на допълнителни гаранции за сигурността на всяка една от държавите по източния, но и по южния фланг на НАТО. „Именно във формата НАТО и ние работим за увеличаване на подкрепата за Украйна по линия на пакта за всеобхватно подпомагане на Украйна“, каза президентът.

Плевнелиев каза, че съзнателно повтаря: НАТО, НАТО И НАТО, за да бъде ясно, че България търси своите гаранции, така както Румъния, както Турция, много други държави в черноморския регион при наличието на толкова много заплахи в легитимния формат на този най-силен отбранителен съюз на демократични държави на света, на който ние имаме гордостта да бъдем член. „Това означава, че всяка една инициатива, зад която ние ще застанем може да бъде и да се случи само единствено под формата на НАТО и търсим именно такова решение, включително и за да гарантираме сигурността на държавите в Черноморския регион. /БГНЕС

loading…


One thought on “Плевнелиев:Балансът е нарушен, свидетели сме на брутална агресия и окупация на териториите на независима Украйна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'