Плевнелиев започва консултации с политическите сили от НС
Президентът на България Росен Плевнелиев започва политически консултации с парламентарно представените партии, след като парламентът гласува оставката на правителството.

Държавният глава ще разговаря поотделно с представителите на различните партии в опит правителствената криза да не прерасне в парламентарна.

Първи на «Дондуков» 2 при президента ще бъдат представителите на парламентарната група на партия ГЕРБ. Срещата е насрочена за днес сутринта.След като приключи кръгът от консултации с осемте парламентарно представени партии  в 43-тото Народно събрание, президентът ще пристъпи към следващата процедура по Конституция. Ще връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. Първи ГЕРБ като най-голяма по численост парламентарна група ще получат правото да съставят правителство. От партията вече заявиха, че ще върнат мандата.

След това президентът трябва да го връчи на втората по численост група в парламента — тази на БСП. Рулетката може да се завърти трети и последен път. Плевнелиев може да връчи мандат на парламентарна група по свой избор. Ако и тя не успее да състави кабинет, президентът трябва да назначи служебен, но не може да разпуска парламента, тъй като до края на мандата на Плевнелиев остават по-малко от 3 месеца.

Държавният глава вече отправи питане до Конституционния съд дали може да насрочва избори, без да е разпуснал Народното събрание. / bgr.news-front.infoВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'