Плевнелиев към Искров: Ако аз съм Цветан Василев ще осъдя държавата и БНБ за милиарди

Президентът Росен Плевнелиев е реагирал изключително остро към гуверньора на БНБ Иван Искров заради пропуските в надзорната дейност на централната банка спрямо КТБ, разкрива разсекретената вчера стенограма от срещата в президентството на 14 юли 2014 г. „Ако аз съм собственик на банката, г-н Искров, ако аз съм г-н Василев, ще осъдя българската държава и БНБ за милиарди и ще ги взема утре с най-елементарната международна юридическа кантора. Та Вие дори и пред нас не ни казвате със сигурност каква част от документите липсват. В несъстоятелност ли е или има съмнение, добра или лоша е отчетността? Ако БНБ не може това да оцени, какво очаквате от нас?“, избухва държавният глава по време на срещата след като изслушва отчета на главния прокурор за източването на КТБ.
Гневът на Плевнелиев е заради актуалния към момента доклада на БНБ за състоянието на банките в България, според който у нас няма проблемни финансови институции. „Този доклад показва КТБ като най-перфектната банка на планетата. Тя има 2% лоши кредити, тя има 14% капиталова адекватност и 21% ликвидност. Тя е 5 пъти по-добра от много други банки, 3 пъти по-добра от средноевропейското. Два дни по-късно се случи случката. Кой носи отговорността? Носят ли отговорност одиторите, които година по година са си слагали подписа и са заверявали отчетите на тази банка, какво са проверявали, каква е отговорността на надзорниците в БНБ, кой точно там, има ли отговорност и на първите квестори – за 2 дни и защо за 2 дни? Влезли са там, не са променили по никакъв начин достъпа на системите, не са сменили охранителната компания, нищо не са пипнали и сега ние констатираме, че 48 часа по-късно липсват не знам колко си документа. А нима тези документи не би следвало да бъдат в БНБ, която заверява всяка година отчетите, която изисква, която слага подписа? И можем ли на базата на просто едно толкова лековерно за мен изявление, че БНБ си е свършила работата, сега политиците са на ход?“, обръща се Плевнелиев към управителя на централната банка.
Той го пита и какво се е случило всъщност през годините, кой носи отговорността за това и „защо докладът на БНБ от края на март е перфектен, феноменален?“. Искров отговаря, че законът е категоричен, че отговорността е вменена на подуправителя, ръководещ „Банков надзор“ и на съответните служители, които извършват тези проверки. „Така че, ако някоя банка, в случая КТБ, е проявила такъв подход и е докладвала лъжливи и нагласени данни, това няма как да се види от „Банков надзор“ на 3-месечна база. Това най-вероятно се вижда, когато те влязат, когато направят своите проверки и съответно извършат съответните препоръки и наказания, ако се налага, и т.н. Това сме го виждали много пъти. Има разлика между министър и зам.-министър и управител и подуправител. Разликата е огромна, от тук до небето“, казва управителят на БНБ. Плевнелиев го пита кой носи отговорността за това, че е източена една банка, а Искров отговаря, че отговорността е на този, който я е източил, и ако някой е пропуснал да го проконтролира, визирайки вече обвиненият подуправител на БНБ Цветан Гунев.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'