Плащаме 620 милиона евро обезщетение за АЕЦ „Белене“

Арбитражният съд постанови „Атомстройекспорт“ да получи от България 620 милиона евро по спора за АЕЦ „Белене“.
Арбитражният съд при международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт“ в спор с Националната енергийна компания (НЕК) на България по спиране на проектаза АЕЦ „Белене“. Това съобщиха представители на руската компания „Росатом“, цитирани от ТАСС и БТА.

Съдът постанови „Атомстройекспорт“ да бъде компенсиран за щети в размер 620 милиона евро.

Решението на арбитража за АЕЦ „Белене“ може да бъде определено като обективно, логично е да си платиш това, което си поръчал, каза на извънредна пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод на решението на Арбитражния съд.

Общият размер на иска, който „Атомстройекспорт“ предяви, е в размер 1,2 милиарда евро.

Предстои решението да се връчи официално на НЕК съгласно процедурата, обясни Петкова, като уточни, че решението досега е постъпило само на електронната поща на НЕК снощи.
Този арбитраж е търговски и урежда спора между две търговски дружества, добави министърът.

Арбитражът е преценил, че НЕК има ангажимент да плати и да се сдобие с активи – ядрено оборудване за около 550 милиона евро, коментира Петкова.
Според нея НЕК възнамерява да се запознае детайлно с всички обстоятелства и да се срещне с „Атомстройекспорт“, за да изяснят позициите си двете дружества и да стигнат довзаимноизгодни решения.

Важно е, че НЕК ще плати само произведено вече оборудване и няма да заплаща за пропуснати ползи, неустойки, ескалация или разходи за глоби, за които „Атомстройекспорт“ е предявил искове, коментира Петкова.

loading…


One thought on “Плащаме 620 милиона евро обезщетение за АЕЦ „Белене“

  • 23.04.2017 at 11:42
    Permalink

    OunJd#8230;n’m’attea&ais à un peu plus…Normallement tes liens présentent de quoi avec un minimum d’appuis scientifiques ou du moins quelque chose de solide…Là, la joke est bonne…Mais n’apporte rien

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'