САЩ са планирали да превземат Канада, разработвали са планове за война срещу ВеликобританияДнес Великобритания е най-важният съюзник на САЩ. Страната, която подкрепяше Вашингтон през Студената война и продължи да го прави след 1989-та г.
Както американската сенаторка Джийн Шахийн каза, отношения с Великобритания за САЩ са „крайгълният камък на стабилността по света“. Освен, че двете страни имат един официален език и споделят обща история, Великобритания е от най-големите търговски партньори на САЩ (на пето място по експорт и седмо по импорт).
Тези връзки и „специалното партньорство“ не са изградени за един ден. Нещо повече, от самото създаване на САЩ до включването им в Първата световна война, на страната на Антантата, двете страни са съперници. Мнозина историци пропускат, че Голямата война не прекратява автоматично съперничеството между Британската империя и Съединените щати.
В годините след Първата световна, военните във Вашингтон започват да разработват планове за война с потенциални врагове като Германия, Япония, Мексико и изненадващо…Великобритания. Това контрастира с нарежданията на британския премиер към Форин офис от 1921-ва според, които „Британската империя трябва да изгради добри и съюзнически отношения със САЩ“.
Според американските генерали, войната би могла да започне от търговски спорове, както и намеса на Британия в Карибите (по това време Ямайка, Бермудите и Бахамите са британски владения). Американските генерали предвиждали, че САЩ ще трябва да мобилизират огромни ресурси, тъй като Британската империя би могла да ги нападне от Канада по протежение на цялата северна граница на Щатите, както и да използва неизчерпаем човешки и икономически ресурс от Индия, Австралия, Африка, Близкия изток и въобще всичките владения на Негово Величество краля.
Планът за война с Великобритания се наричал „План:Червено“ и третирал възможността от британски десант по атлантическото крайбрежие на САЩ, както и „освобождаването“ на Канада и карибските владения на англичаните. Първите начертания в този смисъл са от 1919-1920 г., когато Вашингтон и Лондон имат редица несъгласия по мирните договори с победените Германия, Австрия, Унгария, България и Турция. През 1921-ва Лондон отказва да продължи стратегическият си съюз с Япония, защото това би компрометирало отношенията със САЩ. Въпреки това, американците продължават да подготвят сценарии за война с империята.
Цялостен и комплекесн военен план се появява 1927-ма година и е одобрен от Военния департамент през май 1930-та г. Корекции в плана има през 1934-та и 1935-та г., когато поради нарастващият потенциал на Германия и нейният нов фюрер, американците смятат, че война с Великобритания би била по-лесна и успешна, отколкото през 20-те.
Планът „Червено“ в своята последна редакция, описва изключително точно географията, военният капацитет, транспорта и комуникациите на Канада, като очертава и основните насоки на евентуална американска „превантивна“ инвазия. Основната идея е, че бързата окупация на Канада би отрязала всякаква възможност за струпване на британски войски на американският континент, и би дала възможност на Вашингтон да диктува барабанен мир на британците. Изпълнението на този план би се осъществило, както следва:
1. Превземане с десант на пристанищният град Халифакс и паралелно с това окупиране на електрическите мощности до Ниагарския водопад.
2. Пълномащабна инвазия в три колони – от Върмонт към Монреал и Квебек; от Северна Дакота по железопътната линия към Уинипег; от Средния Запад към никеловите мини в Онтарио.
3. Завземане от ВМС на САЩ на Големите езера и блокиране на атлантическите пристанища на Канада.
При изпълнението на тези цели американците предвиждали да се използват „всички средства познати на съвременното военно изкуство“, като например атака с отровен газ в Халифакс и унищожаването на голяма част от канадската инфраструктура чрез все още неразвитите в пълнота тактики за авиационни бомбардировки.
За да подсигурят операциите си при една евентуална война с Канада и Британската империя, от Военния департамент планирали построяването на три военни летища близо до канадската граница, които трябвало да бъдат прикрити като цивилни летища. За целта Конгреса отпуска на военните 57 милиона долара (1 милиард долара по съвременен курс). Не се предвиждало завзетата Канада да се освободи и това ясно е залегнало в план „Червено“:
„Окупационната политика трябва да подготви всички територии, които СИНЬО е завзело от АЛЕНО и ЧЕРВЕНО за присъединяване към синият съюз и превръщането им в щати или зависими територии“
„Синьо“ са въоръжените сили на САЩ, „син съюз“ са САЩ, а „АЛЕНО“ и „ЧЕРВЕНО“ са Канада и Великобритания.
Когато няколко години по-късно САЩ влизат в съюз с Британската империя срещу Япония и Германия, този план е временно изоставен, но не и окончателно отменен. С настъпването на Студената война, възможността от война между САЩ и разпащата се Британска империя се изключва окончателно. Все пак план „Червено“ е декласифициран и то частично едва през 1974-та г., когато за кратко време създава дипломатически проблеми между Канада и САЩ и предизвиква вълна от възмущение сред гражданите на Канада.loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'