Писмо от китайски студент:Не искаме вашата демокрация!Китай е равноправна страна, а не колония
Преди месец това отворено писмо беше публикувано от китайски студент в известен международен форум.

„Защо всички западняци си мислят, че тяхната система е универсална? Наистина ли смятате, че това, което работи при вас може да се приложи навсякъде, или просто гледате на нас като на бъдеща колония?
Питате и се чудите защо китайският народ не се вдига срещу ККП (комунистическата партия, бел.ред)? А защо трябва?

Представете си следната ситуация. Аз съм типичен китайски студент, който въпреки рестрикциите знае как да „излъже“ системата и да влезне в Гугъл или някой западен сайт. Знам „официалната“ версия на китайската държава, а също така знам, че нещата не винаги са такива, каквито от Партията ги представят.

Ако чета западните сайтове и издания, то би трябвало да вдигна революция срещу правителството.

Първо обаче ще се поинтересувам от демокрацията, ровейки се по интернет естествено:

1.Най-силната демократична държава е САЩ. Да, запознат съм с това, гледам холивудски филми. Тя е „врагът“ на Китай, или поне така мнозинството китайци вярват. Но е от този тип врагове, на които завиждаш, защото са доста по-богати и силни военно. Да не говорим, че оръжията и бързите коли във филмите са готини. Знам, че в нашата страна е имало случаи на убийства, включително в училища. Но тези случаи не са дори една десета от това, което става в САЩ, а те са с доста по-малко население от Китай. Чудя се защо просто американците не забранят оръжията и не направят страната си сигурна, какъвто е Китай. Кофти работа, но нищо, сигурно можем да сме като Америка, но без оръжията. Търся още информация за САЩ по нет-а, защото искам да науча как функционира тази държава. Научавам, че американците имат двупартийна система, в която републиканци и демократи се карат и чепкат до такава степен, че понякога правителството е практически нефункциониращо. За такова нещо не съм чувал през целият си живот досега. Търся още информация и какво се оказва? Изглежда в много американски градове не можеш да се разхождаш по улицата с отворена бира в ръка. Освен това сигурността в почти половината градове е сериозно застрашена. Често има бунтове – социални и расови. Не, определено такова нещо в Китай не сме виждали, а ние също имаме много малцинства – тибетци, уйгури, манджури, хака, тайландци, корейци, мюсюлмани китайци. Освен това започвам да се чудя защо американските ми връстници показват все по-лоши резултати в образователните класации, докато ние в „злия комунистически“Китай изглежда сме получили стабилно образование.
2. След това, нека да видим Европа. Повечето от страните там са също развити демокрации като САЩ, но икономическото им състояние е различно. Най-добре се справя Германия, която явно заедно с Франция е лидер. Част са от ЕС и би трябвало да действат заедно, но са много разделени. Казват, че демокрацията е да избереш най-добрият, който да води другите. Е, защо тези не са избрали Германия да ги води, след като тя е най-силната? А дали въобще е ясно кой е най-добрият сред тях? Въобще как функционира Европа, когато реално тя е една говорилня. Чета повечко за Стария континент и започвам да се плаша. Нима демокрация значи, че всеки ментално болен може да си показва срамотиите по улицата, а другите трябва да го аплодираме? Бежанци могат да изнасилват германските жени, но немците не могат да се защитават?! Е, в Китай този проблем го нямаме. Тук изнасилвачите знаят какво ги чака…

3.Всички тези държави са твърде малки ако ги сравним с Китай. Нека да видим най-голямата демокрация на света – Индия. О, знам за Индия – те са колкото нас, но са много по-бедни. Изглежда БВП-то им е 4,5 пъти по-малко от китайското. По-малко от половината домакинства имат тоалетни, но за сметка на това повече имат телефони. Интересно. Чакай, как така едва 25 % от жените им имат основно образование, когато в Китай 70 % от жените и 83 % от мъжете имат средно? Е, може би демокрацията не е за нас.

Всъщност какво не е наред с Китай в момента? Икономиката расте грубо казано с от 6 до 10 % годишно и това е тенденция от вече 30 години(изглежда планирането все пак може да се приложи и при пазарна икономика). Да, напоследък има тенденция на спад, но този спад се изразява в 6-7 % растеж, което е двойно повече от най-развиващите се западни икономики. Моралът в страната ни е на добро ниво, армията е силна, а Татко Си (Си Дзинпин, бел.ред) се бори все по-успешно срещу корупцията, а освен това обеща да направи нещо и за замърсяването. Почти всички мой близки, приятели, съученици и познати живеят по-добре със всяка изминала година, откакто се помня. За какво ми е тази демокрация, тези човешки права и тази свобода на словото точно сега? Какво ще трябва да загубим за да ги получим? Като гледам какво стана с  руснаците, повече отколкото ми се иска. Ако се вдигнем на бунт, дори да успеем, колко бързо ще се възстанови страната?

Кой въобще има опит да управлява страната като премиер или президент? Сега поне си имаме ЦК и Политбюро, който се сменят на 10-12 години, а хората в тях се издигат не чрез демагогия и лъжливи речи, а чрез израстване в държавната йерархия и постигнати резултати. Ами ако получим демокрация, но страната се разцепи на много малки държавици? Ами ако ККП се оттегли в една област и я превърне в нещо като Северна Корея? Впрочем, дали нашите американски приятели ще искат да помогнат на 1 милиард и 400 милиона китайци, ако системата се срути? Или те просто искат да премахнат най-сериозният си конкурент?

Не, по-добре да запазим това, което имаме. По-добре да живеем в мир и стабилност, да растем икономически всеки ден и да се радваме на плодовете на труда си под управлението на настоящето управление, което хич не изглежда лошо поне от Дън Сяопин насам. Ако искам да видя действаща демокрация ще ида на екскурзия в Япония или Европа, но защо трябва да се вдигам на бунт, защото някакви алчни хора от другата страна на планетата са казали, че трябва?

Благодаря Ви за вниманието! Сега се връщам да гледам холивудски филми докато си пия любимият чай внесен от Тайван, лежейки си на удобното легло, което е като направено във Швеция (но реално в Китай). И знаете ли какво? Мога да се наслаждавам на продуктите на демокрацията и без да живея в такава. Демокрацията има плюсове и минуси, но в крайна сметка е нещо преходна, като всяка идеология и система. Китай обаче, историята е доказала, че Китай е непреходен и вечен, поне в последните 4,000 години“

За последните десетилетия китайското БВП скочи от ок.200 млрд.долара до 20 милиарда (БВП ППП)
За последните десетилетия китайското БВП скочи от ок.200 млрд.долара до 20 милиарда (БВП ППП)

Всяка година стандартът на живот се подобрява, стотици хиляди бизнеси стартират, износът се увеличава
Всяка година стандартът на живот се подобрява, стотици хиляди бизнеси стартират, износът се увеличава
Китайската комунистическа партия има интересна негласна система за кариерно развитие на кадрите, който се издигат най-често от обикновени чиновници и студенти, през областни управители и дипломати, до най-висшите държавни постове. Негласно правило гласи, че Политбюро и ЦК се обновяват на всеки 10-12 години, а бившите лидери се оттеглят с почести
Китайската комунистическа партия има интересна негласна система за кариерно развитие на кадрите, който се издигат най-често от обикновени чиновници и студенти, през областни управители и дипломати, до най-висшите държавни постове. Негласно правило гласи, че Политбюро и ЦК се обновяват на всеки 10-12 години, а бившите лидери се оттеглят с почести

Превод и адаптация:Български Журналъ

Автор:Крис Линloading…


3 thoughts on “Писмо от китайски студент:Не искаме вашата демокрация!Китай е равноправна страна, а не колония

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'