Петкова: Без руски газ няма как да бъде реализирана концепцията за газов хъб Балкан

„Този проект се ползва с безрезервната подкрепа на ЕК, ние получихме и финансиране, на базата на което в момента се извършва обществена поръчка с избор на изпълнител, който да изготви предпроектното проучване за проекта“, отбеляза тя пред Нова телевизия. По думите й реализацията му ще бъде много важна и приоритетна не само за нас, а и за ЕС. На въпрос дали реализирането на газовия хъб „Балкан“ би „бръкнало“ в руските интереси тя отговори: „Русия снабдява 42% от природния газ за Европа. Така че без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Но за да бъде реализиран такъв хъб, трябва да са на лице поне три различни източника. И ние работим именно в тази посока“.

Министър Петкова подчерта, че проектът ще се реализира изцяло при спазването на европейското законодателство. По думите й диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ ще даде повече опции и по-конкуренти цени за страната ни. Петкова не отговори и категорично на появилата се информация за това, че ЧЕЗ ще бъде купена от индийски консорциум. По нейни думи това е много вероятно, но няма официална информация по въпроса. Ако чешката компания смени своя собственик, България ще направи проверка, защото това е електроразпределителя с най-големи активи в страната, отговори тя на въпрос дали има информация, че зад консорциума стои един от най-големите продавачи на енергия в страната ни – Валентин Христов.

„Това, че чешката държава ще избере и определи купувачи не означава, че те ще бъдат одобрени на всяка цена от българските власти“. Тя каза още, че България има възможност да удължи живота на АЕЦ „Козлодуй” още три пъти с по 10 години. Колкото до АЕЦ „Белене”, в момента институциите мислели как да се използва вече закупеното оборудване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'