Петков: Три сценария Борисов да се кандидатира за президент

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков заяви, че има 3 сценария Бойко Борисов да се кандидатира за президент. Цветан Цветанов отвърна, че имат много варианти.
В сутрешния блок на Нова телевизия Петков заяви:

Единият сценарий е г-н Цветанов да се опита да направи г-н Борисов президент, за да яхне партията ГЕРБ. Другият е г-н Борисов да иска да стане президент и да се опита да обясни това на широката публика на гърба на Румен Петков, на АБВ. Третият е ГЕРБ да разбира наистина, че няма друг сериозен кандидат, освен Борисов„, каза бившият вътрешен министър, според когото Росен Плевнелиев е тежък провал, предава dir.bg.

На въпрос защо смята, че Борисов ще се кандидатира за държавен глава, след като вчера той отново го отрече и заяви, че се е шегувал по темата, Петков отвърна:

Ами това говорене: „Ще ме ядосате и ще кандидатирам за президент”. Успокой се бе, колега, ако ще се кандидатираш, обяви го…„.

По повод закачките първо на Цветанов, а после и на самия Борисов, че преди години Петков го е накарал да напусне поста главен секретар на МВР и така го е направил премиер, той каза:

Не дай, Боже, да се гътна да умра, на сиромаха ще му се срине кариерното развитие. Човек трябва да има някаква мярка в тези обяснения. Не може 6 месеца да си говорил, една година „Аз няма да бъда кандидат за президент” и изведнъж нещо си се поизнервил малко и ще се кандидатираш”.

Заместникът на Георги Първанов в АБВ беше категоричен, че с всички тези коментари ГЕРБ се опитват да легитимират решението Бойко Борисов да се кандидатира за президент.

Петков каза още, че не е тайна, че Първанов и подалият оставка вицепремиер Ивайло Калфин са най-сериозно коментираните имена за номинация на АБВ за кандидат-президент. По думите му двамата са безспорно успешни политици.

Още вчера той коментира пред Дарик радио, че Първанов може да се кандидатира и без да има тълкувателно решение на Конституционния съд дали има право отново да е държавен глава.

Според чл. 95 от Конституцията президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат, но не е уточнено дали става дума за два поредни или по принцип. Първанов вече имаше два последователни мандата.

Цветанов: Имаме много кандидати, Кънев прави интрига

Междувременно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в същото предаване версията, че Борисов ще се кандидатира.

ГЕРБ е единствената партия, която заяви, че ще обяви кандидата си не по-рано от юни месец. Не знам защо развълнува толкова хора евентуалното споменаване на потенциална кандидатура на Борисов. В ГЕРБ има изключително много качествени и стойностни министри, кметове, депутати. Имаме голям избор и нямаме никакви притеснения за президентските избори”, каза той.

Той коментира и изненадващия призив на ДСБ всички партии с евроатлантическа и реформаторска ориентация да застанат зад кандидатура на Плевнелиев за втори мандат като независим президент. Лидерът на партията Радан Кънев обяви, че не е говорил с него, а целта е да го стимулират да се яви на вота наесен.

Самият Плевнелиев остана неприятно изненадан и заяви, че ще обяви позицията си в края на юни, както вече декларира.

Виждам една хаотична непоследователност и една обърканост. С подобно изявление търсиш да бъдеш коментиран в сутрешните блокове или в медиите. Радан Кънев търси поредната интрига, която смята, че може да му донесе политически дивидент Аз съм убеден, че това е лично негово решение, за да търси легитимност за евентуална кандидат-президентска кампания„, каза Цветанов.

Той обяви, че ГЕРБ, РБ и ПФ вече имат принципно общо решение как ще гласуват ветото на президента върху Изборния кодекс, но след последен разговор във вторник ще го обявят официално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'