Пентагона: Русия трябва да свикне с присъствието на американски военни кораби в Черно море. То не е руско езеро

Военно-морските сили на САЩ увеличават своето присъствие в Черно море за да противостоят на усилването на руския военен флот. От 17 февруари два американски военни кораба – „Карни“ и „Рос“, се намират в Черно море в рамките на провеждане на операция за обезпечаване на безопасност в региона. Това се случва за първи път от юли 2017 година-два американски кораба да са в района, съобщи CNN.

„Присъствието на наши два кораба в Черно море едновременно не е само ответна реакция. Присъствието ни в този стратегически важен регион показва решимостта ни да укрепим стабилността и безопасността на нашите партньори по НАТО“, каза командващият 6-ти американски флот вицеадмирал Кристофър Грейди.

Русия също обяви ,че изпраща в Черно море свои военни кораби. Според данни на Министерството на отбраната в Москва става дума за три кораба, които ще проведат учение. Представител на Пентагона заяви ,че Русия трябва да свикне с присъствието на американски военни кораби в Черно море, след като в последните години е разположила в Крим голямо количество войски и бойна техника.

Това е район, който все повече се насища с напрежение, тъй като Русия увеличи военните си сили в района след окупирането на Крим от Украйна през 2014 г., което беше отхвърлено от по-голямата част от международната общност.

В събота ескадреният миноносец USS Carney, клас Арла Бърк, снабден с управляеми ракети се присъедини към ескадрения миноносец USS Ross от същия клас в Черно море, за да „извършва операции за навигационна сигурност“, се казва в изявление на Шести американски флот на Военноморските сили на САЩ, който отговаря за американските военноморски операции в региона.

Това е първият път, когато два военни кораба на американските Военноморски сили са в Черно море едновременно от юли 2017 г (когато се провеждаше учението „Морски бриз“ – бел. р.).

„Решението ни да имаме два кораба едновременно в Черно море е превантивно, а не реактивно“, заяви в съобщение, оповестяващо пристигането на USS Carney, командирът на Шести американски флот вицеадмирал Кристофър Грейди.

„Ние работим с темпото и във времето, избрано от нас в този стратегически важен регион“, каза Грейди, добавяйки, че „продължаващото присъствие на американския флот в Черно море демонстрира нашия траен ангажимент за регионална стабилност, морска сигурност на нашите черноморски партньори , както и колективната защита на нашите съюзници от НАТО „.

В неделя Русия обяви маневрите на собствените си Военноморски сили в района, като руското Министерство на отбраната направи изявление, че фрегатата Адмирал Есен (въоръжена с крилати ракети – бел.р.) и два патрулни кораба са влезли в Черно море за серия от учения.

Американски военен представител каза пред CNN, че решението за разполагането както на Карни, така и на Рос в Черно море е част от усилията за „намаляване чувствителността на Русия“ спрямо присъствието на американските военни сили в Черно море, което е разположено между Източна Европа, Кавказ и Западна Азия.

Двама служители на американската армия, базирани в Европа, заявиха пред CNN, че Русия е особено чувствителна към американските военни операции в Черно море, като се има предвид последните руски действия за милитаризиране на Крим. Служители на САЩ и НАТО обвиниха Москва, че през последните години разполага голям брой войници и военна техника в Крим.

Представител на НАТО заяви пред CNN, че Русия разполага с подводници в Крим, добавяйки, че докато Западът не търси възмездие за разполагане на военни сили в региона, НАТО засилва позициите си в Югоизточна Европа.

„По принцип всичко ново, което те имат, го разполагат в Крим“, заяви американски отбранителен служител, базиран в Европа, за военната дейност на Русия. Служителят съобщи на CNN, че Русия „разполага пълното бойно снаряжение на оръжейните си системи“ в Крим, заявявайки, че Москва е създала нов военен корпус там и е разгърнала „много от новите си антиракетни системи за противодействие, крайбрежната отбрана, противовъздушни „системи, в допълнение към наземните войски.

Предвид засиленото военно присъствие на Русия американски представители твърдят, че Москва става все по-чувствителна към американските сили в региона, опасявайки се, че военните способности на САЩ могат да подкопаят предимствата на Русия.

Друг служител на американските въоръжени сили, базиран в Европа, каза на CNN, че руснаците „са много чувствителни към способността ни за прецизен удар“, както и спрямо американските противоракетни системи, като „Иджис“ -Aegis Ballistic Missile Defense System, с която е снабден както на Рос, така и на Карни.

„Разполагането на кораби в Черно море ги кара да се чувстват по-застрашени“, добави той.

Длъжностни лица казват, че същата руска чувствителност обяснява защо руските самолети изглежда са извършили по-опасни маневри, с които да прихванат американските разузнавателни самолети в района, отколкото в други райони. Американски представители казват, че полетите за наблюдение са необходими за по-добро разбиране на руската военна дейност.

„Русия също не е особено прозрачна в това, което прави, което очевидно изисква от нас да можем да я наблюдаваме по друг начин, а разузнаването е едно от тези средства“, каза един от служителите.

Въоръженият руски самолет Су-27 извърши небезопасно прихващане на самолета ни за наблюдение ЕП-3, докато е в международното въздушно пространство над Черно море миналия месец, летейки на 5 фута (1.5 метра) от американския военен самолет, според американския флот.

Подобен инцидент се случи в небето над Черно море и през ноември.

След инцидента от януари Държавният департамент на САЩ направи изявление, в което се казва, че такива опасни действия „повишават риска от погрешна преценка, опасност за самолетите от двете страни и сблъсък във въздуха“.

Руското министерство на отбраната заяви, че прихващането е „в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство“ и че руският самолет е възпрепятствал американския самолет да навлезе в руското въздушно пространство в близост до Крим.

Американски военен официален представител разкритикува собственическото отношението на Русия към Черно море, като отбеляза, че „страните от НАТО имат далеч по-голяма брегова линия от Черно море, отколкото Русия, така че със сигурност не е руско езеро“.

Освен с Русия, Черно море граничи с членовете на НАТО Турция, България и Румъния, както и с партньорите на НАТО Украйна и Грузия.

One thought on “Пентагона: Русия трябва да свикне с присъствието на американски военни кораби в Черно море. То не е руско езеро

  • 22.02.2018 at 17:57
    Permalink

    А, на кому к…… /раставицата / Търсят там американците. Кого да успокояват? Кого е застрашила Русия? Само прословутите Хамарикански интереси. операция за обезпечаване на безопасност в региона. Че каква опасност е създала Русия? Опасността е само в главите на американските военни и тяхните марионетни правителства. Русия също обяви ,че изпраща в Черно море свои военни кораби. Че това е най-естественото нещо, няма да позволят на краварите да създават напрежение в района. Да ми се правят на господари. След инцидента от януари Държавният департамент на САЩ направи изявление, в което се казва, че такива опасни действия „повишават риска от погрешна преценка, опасност за самолетите от двете страни и сблъсък във въздуха“. А ,каква работа има там американски самолет? Ако руски самолет лети до американската граница , какво ли ще правят краварите? Сигурно ще го поканят на кафе? Русия се защитава а янките я обвиняват за това че създавала напрежение в района. Освен с Русия, Черно море граничи с членовете на НАТО Турция, България и Румъния, както и с партньорите на НАТО Украйна и Грузия. Е в такъв случай Русия трябва да покани американските кораби да ползват базите в Крим. И да им плаща за престоя там както България им плаща за дето ползват нашите полигони. Този пък лош,лош Путин ! Ама хич не е гостоприемен тоя човек бе, срама си няма! Добрите американчета ще го оставят като президент ако ги слушка………

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'