Пеевски нае реномирана американска адвокатска кантора , за защита по обвиненията на Цветан Василев

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е наел американската компания „Morgan Lewis Consulting” да го защитава по обвиненията, отправени срещу него и главния прокурор Сотир Цацаров от мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Не става ясно колко ще плати българският депутат за услугата.
Обвиненият от българското правосъдие в пране на пари и присвояване в особено големи размери Василев се обърна към американското правосъдие чрез вашингтонската юридическа фирма JWI Inc. („Джеферсън Уотърман интернешънъл“) през август и поиска защита по Глобалния закон „Магнитски“. Консултантите на банкера, начело с бивш директор от ЦРУ, ще опитат да докажат, че Пеевски и Цацаров са виновни за нарушаване на човешките му права. В отговор Пеевски наема „Morgan Lewis Consulting”, която е „една от най-реномираните международни адвокатски кантори с офиси в 30 страни и 2000 юристи“, според в. „Монитор“. Днес изданието публикува интервю с адв. Нейтан Хохман, който ще защитава Пеевски.
Той заявява, че Глобалният акт „Магнитски“ „категорично не е създаден, за да се намесва в легитимни, законно провеждани разследвания в дадена страна, срещу лица, които са извършили престъпления в съответната държава“.
Според адвоката използването му би могло да създаде „опасен прецедент“ за натиск срещу съдебните власти в дадена държава. Той казва още: „очевидно е, че г-н Василев се опитва да използва Глобалния акт „Магнитски“ едновременно като щит и като сабя“. Хохман е категоричен, че обвиненията на Василев срещу Пеевски са „без каквото и да било основание и няма да произведат нищо. Г-н Пеевски не е извършил нищо от това, което г-н Василев твърди“.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'