Павлова: Протести се случват навсякъде в Европа. Нямаше нито изненадани, нито притесни нашите гости

Протести се случват навсякъде в Европа, така че нямаше нито изненадани, нито притесни хора сред нашите гости. Протестите минаха по спокоен и нормален начин. Така министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова коментира множеството демонстрации, които се проведоха точно в деня на официалния му старт. Това е един естествен и нормален процес, отговори тя на въпрос на Нова телевизия дали протестите ще навредят на имиджа ни пред европейските партньори. Павлова коментира и речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, която беше изцяло на български.

„Имахме предварителна информация, че Туск се готви да говори на български език, да ни изненада, но най-емоционалният момент беше, когато всички го чухме да произнесе цялата си реч на български език. Ние говорихме с екипа на Доналд Туск и знаем, че той самият има принос в написването на тази реч”, каза министърът. Според нея стартът на председателството е силен и дава сериозна заявка да проведем тежките дебати, които стоят пред нас”.

„Дигиталната икономика – тази, която създава работни места и дигиталното образование, които ние трябва да адаптираме вътре в страните си, включително в България, а това за нас е една уникална възможност, защото виждаме тенденцията в последните няколко години – младите, децата ни, които заминаха да учат и живеят в чужбина, започнаха да се връщат в България, защото могат да работят в сектора на дигиталните технологии. Това е една тенденция, която ние трябва да хванем и да работим усилено по нея”, изреди Павлова.

По думите й законодателството, което имаме да приемем по време на европредседателството, ще ни помогне „да дадем заявката България, заедно със Западните Балкани, където имаме този потенциал, да стане Силициевата долина на Европа. Това е нещо, което през председателството ще успеем”. „Това е валутен механизъм, към който България е готова отдавна, защото ние сме с фиксиран курс на лева към еврото от толкова години. Тази стъпка няма да е толкова радикална. Аз смятам, че това е навременно и очаквано. Но последващия етап за нас е много важен. Влизайки в чакалнята, да не стоим твърди много години там, а затова е много важна предварителната подготовка”, каза още Лиляна Павлова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'