Паунда падна до нови 31 годишни дъна спрямо долара
Паунда възобнови спада си след притесненията, че Великобритания е изправена пред сделка, която ще възпрепятства достъпа и да единния пазар на ЕС.
Спада последва възстановяването в сряда, когато трейдърите видяха изгода в 31-годишното дъна на паунда срещу долара и най-ниските нива от срещу еврото от 2011 година.  Спада е предизвикан от фундаментални причини. Днес британската валута падна отново до рекордно ниски стойности от 1985, докато AllianceBernstein Holding LP прогнозира, че паунда може да поевтинее с повече от 17% до нива от $1,05-$1,10.
Спекулациите около така наречения „твърд Брекзит“ ще бъдат широко обсъждани по време на конференцията на Консервативната партия тази седмица. Това изпрати стърлинга с още 2% надолу срещу американския си конкурент. Към момента условията, при които Великобритания ще напусне СЕ остават неясни. Премиерът Тереза Мей използва финалната й реч пред делегатите вчера да повтори, че срока за задействане на процедурата по излизане от ЕС е края на март догодина. Освен това каза, че няма да даде „работни коментари“ по преговорите.

„Това е огромна промяна в пазара на британския паунд“, заяви Джейн Фоли, старши валутен стратег в Лондон на Robobank International. Той предвиди спад до $1,25 в средата на 2017 година. „Изведнъж, с март на хоризонта, ние започваме да виждаме някои рискове около Брекзита на пълен фокус.“ Пазарите в момента са по-обезпокоени за бъдещето отколкото за миналото.

Паунда загуби 0,9% и падна до 1,2634  срещу долара. Еврото пък спечели срещу стърлинга 0,65% и се покачи до 88,43 пенса. Това са най-ниските нива на EUR/GBP от септември 2011.

Срива на паунда продължи след  доклада от срещата на Европейската централна банка от 8 септември. В него от ЕЦБ обявяват, че е „прекалено да се знае“ дали да се очаква сериозен удар по растежа поради Брекзитът или влиянието му е „надценено“.

„Инвеститорите се опасяват, че икономиката на Обединеното Кралство може да изпадне в реценсия след Брекзита“,  заяви Нийл Джоунс, ръководител продажби на хедж-фонда Mizuho Bank Ltd в Лондон.

Източник: FXTRADINGloading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'