Патриотите искат министри!

Обединените патриоти ще искат министри в бъдещ кабинет. Това заяви лидерът на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов. „Обединени патриоти“ са поискали четири министерски кресла от ГЕРБ като условие за съставяне на общо правителство. Пред БНТ той препотвърди тезата на Валери Симеонов от вчера, че широка коалиция между ГЕРБ, БСП и „Обединените патриоти“ би била една успешна формула за управление на страната. Каракачанов обаче е скептичен, че това може да стане. От централата на БСП отново повториха думите на лидера Корнелия Нинова още от изборната нощ, че социалистите няма да участват в широко коалиционно управление заедно с ГЕРБ.
Най-добрият вариант е да бъде постигнато национално съгласие между основните политически сили за най-неотложните задачи пред страната, смята Красимир Каракачанов. Прогнозира обаче, че широка коалиция е малко вероятна. „Ясно е, че към момента трудно може да се постигне едно мнозинство в парламента или едно правителство между ГЕРБ, БСП и ОП – не са узрели просто някои от партиите в България за търсене на подобно мнозинство и подобно правителство“, заяви Каракачанов. Идеята, лансирана от патриотите, за широка коалиция между трите формации не провокира реакция от социалистите днес. От „Позитано“ напомниха, че още в изборната нощ Корнелия Нинова беше ясна, че БСП няма да участва в управление с ГЕРБ. „В политиката има принципни неща, ние сме заявявали в кампания и по принцип, че програмите ни са сериозно различни, че ние сме алтернатива на ГЕРБ и че искахме промяната на статуквото. Така че, ако бъдем поканени, голяма коалиция между нас не е възможна“, коментира Нинова.
За патриотите участието във властта не е самоцел, увери Каракачанов. Каза, че за тях е важно да има ясна програма за управление. Темите, на които държат, са повишаване на пенсиите, намаляване на битовата престъпност, развитието на икономиката, демографията. Ако се стигне до споразумение, този път патриотите ще искат да имат и свои министри, които да отстояват политиката им в правителството. „Ако ние постигнем съгласие и се стигне до една обща програма за управление – да, смятам, че е разумно и необходимо ние да имаме своите министри. А в кои сфери? – Не искам да предпоставям нещата, защото ако отсега изброя нещо, може да се изтълкува едва ли не като някаква претенция. Ние някакви извънредни претенции нямаме. Ние имаме претенции към това да бъдат решавани конкретни въпроси“, каза още той. Кой ще е новият председател на НС – по тази тема разговори не са водени – така Красимир Каракачанов отговори на появилите се информации, че той ще оглави 44-то Народно събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'