Паси: Сравняват Косово с Каталуния. Това не е правилно, Косово беше последната държава, която се отцепи от изкуствено създадената Югославия

„Нека да погледнем голямата картина. Каталуния може да излезе от ООН, от Европейския съюз, ЮНЕСКО и от други организации. От най-големите области в Испания, ще се превърне в черна дупка или бяло петно“. Това заяви пред БНТ бившият външен министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски – Соломон Паси, по повод намерението на Каталуния да се отдели от Испания.

One thought on “Паси: Сравняват Косово с Каталуния. Това не е правилно, Косово беше последната държава, която се отцепи от изкуствено създадената Югославия

  • 25.10.2017 at 7:27
    Permalink

    Добро би било да нема повеќе делби на територии во било која држава, зашто тоа води кон војни. Можеби добра е споредбата со Косово, од каде почна војната во поранешна Југославија, за да се согледаат катастрофалните последици и несреќите пред се’ на обичните граѓани. Сепаратистичките идеи на етничките Албанци (населени по Втората светска војна во Србија – Косово, Црна Гора и Македонија), беа поддржани од многу европски демократски земји. Но по таа поддршка се’ повеќе се зајакнува нивната великоалбанска фундаменталистичка идеја и во 21 век да освојуваат туѓи територии, како на пр. онаа на денешна Република Македонија за да создадат своја исламска “Илирида“, каде претендираат да го озаконат гегискиот дејалект како втор албански јазик и можеби со тек на време да извршат етничко чистење на словенското христијанско македонско население…

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'