Първанов: „Големия шлем” стана „Турски шлем”. Сега имаме малки шансове да се върнем в мача – да построим „Белене

АЕЦ „Белене” трябва да се строи, като за централата има пазар на Балканите, категоричен е президентът (2002 г.–2012 г.) и бивш лидер на АБВ Георги Първанов. Той коментира, че проектът трябва да се реализира със сериозно държавно участие, ако искаме да бъдем фактор в енергетиката на региона. „Имаше период, в който имах идеята това да бъде общобалкански проект с участието на Сърбия и Македония. Те нямат много пари, но могат да осигурят пазар. И в момента задоволяваме около 50% от енергийния дефицит на Балканите”, посочи Първанов по Би Ти Ви. Според него докладът на БАН е доказал необходимостта от развитие на ядрената енергетика.

„Аз съм за вариант със сериозно държавно участие – може да се измерва с това, което е направено до момента (…) Тези пари се инвестират в един проект, който дава най-евтината електроенергия. Къде в света има губеща ядрена централа? Къде в света има частни централи – това е екзотика”, коментира още Георги Първанов. Като президент той лансира няколко енергийни проекта, станали известни като „Големия шлем”. Всички те се провалиха. „Някъде се пошегувах, че „Големия шлем” стана „Турски шлем”. Сега имаме малки шансове да се върнем в мача – да построим „Белене”, да вземем част от „потока” – не 64, а 15-16 млрд. кубика (газ)”, посочи Георги Първанов.

За него приватизацията у нас е била „проведена калпаво, по начин, по който държавата не спечели почти нищо”. Първанов напомни, че още през 2010 г. е поискал създаването на комисия, подобна на тази по досиетата, която да събира и оповестява информация. „Там е голямата зависимост на българската политика”, смята бившият президент. Той похвали действията на премиера Бойко Борисов в отношенията с Македония, като подчерта, че са важни не толкова конкретните споразумения, колкото самият факт, че министър-председателите на двете страни обсъждат проблемите в приятелска атмосфера.

„Не бива да ревнуваме от добрите отношения между Скопие и Белград. Трябва да направим верния прочит на отношенията – това, което Заев направи, е, че извади антибългарското жило на македонизма”, заяви Първанов. По темата с вероизповеданията той, подобно на Борисов, се въздържа от по-краен коментар, като посочи, че „отношенията между православните църкви са сложна работа”, но симпатизира на идеята БПЦ да стане „майка” на църквата в западната ни съседка.
One thought on “Първанов: „Големия шлем” стана „Турски шлем”. Сега имаме малки шансове да се върнем в мача – да построим „Белене

  • 27.11.2017 at 18:09
    Permalink

    В края на 2018г.,г-н Другарю,се очаква вече официално признание на Галактическо семейство,към което принадлежим и ние.Терминологий като перпетуум-мобиле или перфектен-баланс,които винаги са съществували,ще бъдат оповестени от хора,които са се самопровъзгласили/чрез визия или пари или и двете/за официални лица.Което означава,че всички останали,които им се пречкат са неофициални.Но да се заместят атомните централи и петрола като източник на капитализъм означава точно обратното,тапикализъм аут!А след толкова много невъзможни неща,в последните години е съвасем нормално всичко“невъзможно“!

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'