Парламентът криминализира исляма

Народното събрание прие на първо четене промените в Наказателния кодекс, с който се криминализира „радикалният ислям”.

Те бяха внесени от Патриотичния фронт и бяха приети със 106 гласа „за”, „против” – 3, 10 гласуваха „въздържал се”, съобщи „Фокус“.

С тях се дава определение на понятието „радикален ислям”, каквото досега в българското законодателство нямаше. Според приетите текстове „радикален ислям” се проповядва от едно лице, когато призовава за създаването на „Халифат”, за налагане на законите на шериата над светските, за насилствено налагане на религиозни принципи и норми и когато набира последователи и средства.

Проповядването на „радикален ислям” ще се наказва сдо 3 години затвор.

По време на дебатите депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов заяви, че според Съвета на Европа в българския парламент има две фашистки партии – НФСБ и ВМРО. Той коментира, че това е поредното калпаво изменение във важен закон. По думите му, когато се говори за исляма, а не за друга религия депутати се надпреварват да измислят доводи.

Трябва да се подходи внимателно и да се сложи под общ знаменател не исляма, а отношението между различните религии”, уточни Ибрямов.

Според Милен Михов от ПФ обаче промените в НК, които дават определение на понятието „радикален ислям” ясно разграничават религия от идеология.

Проблемът с радикалния ислям е факт и в България. Подобни прояви и структури се финансират от външни фактори и е редно в НК да се дефинира какво е това радикален ислям и да се криминализира, за да могат хората, които проповядват такова деяние да бъдат санкционирани”, каза пък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Преди седмица парламентът прие на първо четене и Закон за носенето на облекло, покриващо или скриващо лицето, с който се въвежда забрана за носене на бурки.  Тя важи за официалните институции и обекти, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации, където носенето на подобен тип облекло обективно е в състояние да улесни извършването на терористични актове с потенциално голям брой жертви.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'