Парад на победата:Путин застана начело на Безсмъртния полк

На Червения площад в руската столица Москва се проведе военният парад, посветен на 71-годишнината от победата във Великата Отечествена война (1941-1945 г.)
По традиция по главния столичен площад преминаха представители на всички видове войски и военна техника, а над Кремъл прелетяха самолети и хеликоптери от военновъздушните сили на Руската федерация, предаде dir.bg.

В парада участваха общо 10 хил. военнослужещи, 135 единици военна техника и 71 самолета и вертолета от Въздушно-космическите сили на Русия.

В реч по случай Деня на победата, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отбеляза, че днешният празник е „символ на свещената връзка между Русия и нейния народ. И в тази сплотеност, в предаността към Родината е нашата сила, увереност и достойнство“.

Руският президент припомни, че именно съветският народ е донесъл свобода на други народи, но същевременно подчерта, че Москва е готова да работи за утвърждаването на модерна, извънблокова система за сигурност.

Президентът нарече 9 май „държавен, но и многоличен, семеен празник“ и подчерта, че гражданите на Руската федерация са обединени от дълбоката си признателност към своите бащи, деди и прадеди.

След словото на президента бе запазена минутамълчание в памет на жертвите, дадени от Русия във Втората световна война.

По традиция парадът бе открит от барабанчици на Московското военно музикално училище и от знаменосци.

Начело на колоната на военната техника, която мина по Червения площад, също като миналата година бе легендарният танк на Великата отечествена война Т-34.

В парада участваха най-новите танкове „Армата“, бронирани машини на платформи „Бумеранг“ и „Курганец“, зенитни системи С-400 „Триумф“, пускови установки на балистичните ракети „Ярс“.

Над Червения площад, на височина от 150 до 400 метра прелетяха 71 самолета и хеликоптера – от стратегически бомбардировачи до военно-транспортни машини.

Последни бяха щурмовите самолети Су-25, зад които се стелеше дим в цветовете на руския национален флаг.

За първи път по „Червения площад“ преминаха ивоеннослужещи от нежния пол – възпитаничките на Военния университет на Министерството на отбраната и филиала на Военната академия на „А. В. Хрульов“.

Поход на „Безсмъртния полк“

В много руски градове беше организирана акция „Безсмъртният полк“.
Около 400 000 участваха в акцията в Москва по данни на министерството на вътрешните работи.

Начело на шествието бе руският президент Владимир Путин, който носеше портрета на своя баща Владимир.

Маршрутът на шествието, което тръгна в 15 часа московско време от Ленинградския проспект в района на станцията на метрото „Динамо“, стигна до Червения площад.

Хората носеха портрети на предците си, воювали във Втората световна война, на дрехите им бяха закачени Георгиевски лентички.

Освен роднини на воювалите в шествието участваха повече от 100 ветерани.
По маршрута на „Безсмъртния полк“ в Москва работеха 10 полеви кухни, така че участниците в акцията да могат да опитат „войнишка каша“.

Инициативата тръгна от Тюмен през 2007 г., когато такова шествие бе наречено „Парад на победителите“.

Названието „Безсмъртният полк“ се появи през 2012 г. в Томск. През 2013 г. инициативата обхвана 120 града, година след това в нея се включиха вече 500 града в седем страни. От миналата година акцията е официално призната за общоруска.

Във Варшава днес за пръв път се състоя такова шествие, в което участваха около 500 поляци и руснаци, решили да почетат паметта на съветските воини, сражавали се против фашизма.

Много българи също почетоха паметта на милионите жертви на Втората световна война – с цветя, със знамена, с георгиевски лентички, на митинг пред Паметника на съветската армия в София.

Шествие „Безсмъртният полк” се проведе в София и в още 10 български града. В него се включиха роднини на антифашисти и бойци от фронтовете на войната.

Ден на Европа

Дипломатическият представител на Литва в Руската федерация бе единственият европейски посланик в Москва, който не присъства на военния парад.
„Краят на Втората световна война в Литва се отбелязва на 8 май, а не на 9 май, както беше в съветските години“, се казва в съобщение от литовската дипломатическа мисия.

Дипломатите на Вилнюс не присъстват на московските паради от 2014 г. насам, когато Крим беше анексиран от Русия.

Денят на победата се отбелязва в страните съюзнички от антихитлеристката коалиция във Втората световна война (1939-1945).

В ЕС 9 май е честван като Ден на Европа – символ на единството на Стария континент.

В Украйна почетоха загиналите в битката с нацизма

Първите държавни лица в Украйна положиха цветя на Гроба на Незнайния воин в Киев. Миналата година украинският парламент преименува Деня на победата във Великата отечествена война в Ден на победата над нацизма във Втората световна война; традиционно обаче годишнината се чества на 9 май. На 8 май Украйна отбеляза Деня на паметта и помирението.
По улиците на Киев също премина „Безсмъртен полк“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'