Отворено общество, НПО-та и държавата ще дават пари на ромски студенти да учат медицина
Стипендиантска програма за обучение по медицина на студенти от ромски произход, съобщава офнюз. Изгpaдeнa е oт някoлкo взaимнo пoдcилвaщи ce кoмпoнeнтa: cтипeндии зa cтyдeнти във виcши мeдицинcки yчилищa, нacтaвничecтвo нa cтипeндиaнтитe oт cтpaнa нa нacтaвници/мeнтopи; oбyчeниe в зacтъпничecтвo кaктo нa cтипeндиaнтитe, тaкa и нa нacтaвницитe; и пyбличнo пpeдcтaвянe и пoпyляpизиpaнe нa пpoгpaмaтa.

Досега са подкрепени над 150 души, които се обучават в различни медицински университети и колежи в София, Варна, Стара Загора, Плевен, пише Пик. Сред тях вече има завършили и практикуващи лекари и магистри.

Програмата се реализира с подкрепата на Програмата за обществено здравеопазване на Фондация „,Отворено общество“ и Ромски образователен фонд. Институт „‚Отворено общество“ – София, Фондация „,Интелдей“ и Център „,Амалипе“ са ангажирани с нейната реализация в България.

Какво означава Стипендиантската програма за студентите, как тя повлия на живота им, споделиха няколко от стипендиантите, които учат в Медицинския университет в София, и един от техните най-обичани ментори.

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'