Откриха един от изгубените кораби на Вашку да Гама

През 1498-ма португалският пътешественик Вашку да Гама предизвиква фурор в Европа с пътешествието си до Индия и обратно, изминавайки над 40 хиляди километра покрай бреговете на Африка. В Индийския океан Да Гама не намира само подправки, но и враждебно население. Поради това, на втората му експедиция от 1502-ра крал Мануел го праща с армада от 20 кораба и инструкции не само да се върне с претъпкани от подправки трюмове, но и да удари по мюсюлманското корабоплаване, което е монополизирало търговията с подправки. Един от тези кораби, „Есмералда“, се управлявал от чичото на Васко Висенте Содре. Известният с бруталността си Содре получил заповед от адмирал Да Гама да патрули индийските брегове, защитавайки португалските интереси, но той решил да отплава към Арабския полуостров за да мъсти на мюсюлманите и да граби богатствата, които корабите им носят. През 1503-та „Есмералда“ и екипажът й са загубени в буря около бреговете на днешен Оман.

Близо 5 века „Есмералда“ остава само поредната история от епохата на Великите географски открития, докато през 1998-ма гмуркачи не откриват вероятните й останки до остров Ал Халания, който се нахожда на 50 км от оманският бряг.През последните 3 години оманското Министерство на наследството и културата, както и Блю Уотър Риковърийс Ltd проучваха разбилият се през 16-ти век кораб. Археолозите изваждат от водата над 2800 артефакта, които включват облекло, керамика, монети, оръдия, гюлета, муниции, търговски стоки и много други. Тези предмети не дават отговор относно дали това наистина е „Есмералда“, но отварят очите на учените за редица нови факти и информация около ранната португалска експанзия.

„Тъй като това е практически най-старият открит кораб от епохата на откритията, ние сме наясно, че всеки предмет може да ни даде нова перспектива върху това как португалците са навигирали, търгували и водили сражения“ казва Дейвид Миърнс, който е директор на проекта.

Тъй като корабите са във водата от 5 века, много от предметите са силно ерозирали и съответно трудни за анализиране. Изследователите разчитат на съвременни технологии, които им позволяват да възстановяват деструкции и да виждат това, което не се вижда с просто око. Монети от времето на крал Мануел, както и едно писмо, което все още не е напълно разчетено, могат да докажат, че това е „Есмералда“.

Източник: Алтер 24

 loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'