Очаквано ВКС оправда скандалната шефка на НАП Мургина
Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившата шефка на Националната агенция за приходите Мария Мургина по обвинението за принуда. Магистратите са потвърдили решението на Софийския апелативен съд от 10 декември 2015 година, съобщават от ВКС, цитирани от Пик.
Делото срещу Мургина беше за принуда, оказана над неин служител – също вече бивша шефка на данъчните в Силистра Милена Цолчовска. Според Цолчовска тя е била заплашвана да напусне поста си, като причина за натиска от страна на Мургина са ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер.

На 10 декември миналата година за трети път Софийският апелативен съд прочете оправдателна присъда над Мария Мургина. С решението си апелативните магистрати отмениха присъдата от четири години затвор, която бе постановена от Софийски градски съд в началото на 2011 г.

Мургина беше осъдена единствено на първа инстанция. След това Софийският апелативен съд я оправда напълно. Заради обвинението в принуда впоследствие ВКС върна делото.
При повторното разглеждане апелативните магистратите отново я признаха за невинна. В началото на юни миналата година ВКС отново върна делото.

Тричленният състав на ВКС смята, че касационният протест и касационната жалба на частния обвинител и граждански ищец Милена Цолчовска са неоснователни.

Магистратите намират за противоречиви доказателствата за това дали Мургина е отправяла заплашителни реплики, ако Цолчовска не подаде молба за напускане, то ще я уволни дисциплинарно. На първа инстанция кредитът на доверие е отдаден на показанията на свидетелката Цолчовска. Показанията й обаче не били нито толкова ясни, нито конкретни, нито последователни, за да са в основата на осъдителна присъда.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'