Отбелязваме Световния ден на околната среда

Днес отбелязваме Световния ден на околната среда, а това е най-голямата екологична кампания, която се провежда под егидата на ООН. През 1972 година на конференция в Швеция е взето решение за създаването на Програма за околната среда, а днес се навършват точно 44 години от решението на ООН да заинтересува хората към екологията и опазването на природата.

Днешният ден има за цел да популяризира и активизира развитието на биоземеделието, екоиндустрията , рибарството и внимателното управление на отпадъците. Вниманието обаче не е насочено само към големите бизнес корпорации, а към всеки един отделен човек, тоест акцентът пада върху общата отговорност, която носим към природата.

Природата ни е под огромен екологичен натиск.  Постоянно увеличаващата се нужда от ресурси от страна на населението на Земята оказва огромен натиск върху биоразнообразието и поставя под заплаха бъдещата сигурност и здраве на човечеството.

Човечеството живее  така, сякаш разполага с още една планета. Ние използваме 50% повече ресурси от това, което Земята може да произведе. Към 2030 година дори ресурсите на две планети няма да са достатъчни,ако продължаваме така.

Източник: mediacafe.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'