От „Възраждане“ искат пазар без регулации и терор за малките български фирми и производители
Да се създаде алтернативен нерегулиран пазар на стоки, в който да няма никаква намеса на държавата, предлагаме от ПП “Възраждане”. Въпросните стоки ще се продават със специален етикет, обозначаващ ги като “нерегулиран продукт”. Съответно, отговорността за тях ще си остане за потребителя.
Идеята е да се освободят от тежката държавна регулация малките и семейните фирми, които в момента в някои бизнеси са буквално задушени преди да тръгнат. Изискванията от ХЕИ, пожарна, стандарти и прочие, създават изначален разход, който е непреодолим. Така фактически пазарът се затваря само за едрите играчи.
Много от регулациите са въведени с цел сигурност на продуктите и защита на клиента. Но за доста от тях, подобно нещо не е необходимо, и стига клиентът да е уведомен, той може сам да си взема решение. Това ще отвори сериозни възможности за малкия бизнес и ще насърчи икономическия растеж.
Фактически и в момента, подобен пазар съществува, но е напълно “сив” и държавата не получава от него никакви данъци. Това е така нареченото “домашно производство”. Производители на цели класове продукти ги продават неофициално, просто защото не могат да извадят сертификатите и разрешителните. Става дума за мед, мляко, яйца, домашни сирене и кашкавал, отглеждане на животни по поръчка, домашно вино, ябълки, череши, зеле, туршии и други. В същата група биха влезли производители на хляб и тестени изделия, някои видове облекла, обувки, някои туристически услуги и прочие.
Етикетът “нерегулиран продукт” няма да освободи производителя от отговорност, ако се случи нещо. Той просто прехвърля решението върху потребителя, като се съобщава, че държавата не е проверявала този продукт. Но виновен производител ще отива в затвора, или ще плаща глоби за некачествени продукти.
Настоящият модел по същество насърчава монополизацията на пазарите чрез “регулирани продукти” на корпорации, имащи голям оборот. Често обаче, макар регулирани, тези продукти са по-некачествени от домашно-семейното производство. Според нас от “Възраждане”, отварянето на нови механизми на търговия по същество ще разшири избора на потребителя.
vazrazhdane.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'