Освободен от наказателна отговорност? 4500 лв. глоба за шведа, който ритна камериерка в главата

Районният съд в Несебър призна за виновен и осъди на 4500 лв. глоба шведа Ралф Сундберг, който на 3 юни изрита в главата камериерка в хотел в Слънчев бряг. Чужденецът ще трябва да плати и 583,83 лева разноски по делото и 30 лева за преводач, съобщи „Бургас Инфо“. Делото в Несебърския съд се гледа по реда на член 78 А от НК, при който обвиняемият е освободен от наказателна отговорност и получава само административно наказание. На влизане в съда днес Сундберг криеше лицето си и не пожела да отговаря на въпроси на журналисти. Адвокатът му припомни, че той е с чисто съдебно минало, не е осъждан и затова ще настоява съдът да определи административно наказание – глоба, предаде БНТ.
Ралф Сундберг бе обвинен за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Още след ареста му шведът заяви, че е бил дрогиран и пиян и не помни нищо от случилото се, но съжалява много и няма обяснение как е могъл да направи такова нещо. 65-годишната камериерка Дияна Петкова от София бе със счупена челюст след инцидента.
Според районните магистрати, това не е най-бруталният случай и е факт, че има по-тежки, но цялостното поведение на шведския турист от датата на събитието и начина на извършването му показват липса на елементарно човешко отношение. Сундберг така и не признал фактите, направил го е адвокатът му.
По време на съдебното заседание днес адвокатът на шведа определи случая като 4-месечна съдебна сага. Според него срокът на проведеното разследване е неразумен и в противоречие с Европейската конвенция за защита правата на човека. Защитникът смята, че делото е можело да приключи в рамките на 14 дни с окончателен съдебен акт. Според него широкият обществен отзвук не е сред обстоятелствата, които съдът трябва да има предвид.
Адвокатът поиска съдът да не се влияе от това дали случаят е даван по телевизията и е отразен от другите медии. Прокурор Радост Бошнакова пък го репликира, че прокуратурата защитава интересите на обществото, а и деянието е с висока обществена опасност. „Не е сложно, не е трудно лицата, които идват в България, да спазват определени норми и правила“, каза тя. Самият Ралф Сундберг заяви, че съжалява за случая и никога повече няма да посяга на човек. Той добави, че се е заблудил и помислил, че лаптопът му е откраднат и е бил под въздействие на алкохол. Максималният размер на глобата, която можеше да получи обвиняемият, беше 5000 лева.

П.С. на редактора:
Мили ми сънародници, или сме идиоти, или е време да променим нещата. Отново доказахме че сме по-зле от банановите републики! Не чакайте уважение към нас от никой чужденец. България за пореден път доказа че народа е само един тъп избирател, който умишлено се държи в мизерия, за да може бюрократичната и некадърна държавна машина да го манипулира и „стриже“. В Германия осъдиха на 3 години ефективно цига.ина дето ритна жената в метрото. В България глобиха 2250 евро шведа ритнал камериерка в главата. Въпроса е кое правосъдие ви се струва по-работещо?!? Роби, а не народ! Засега.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'