Основател на нелегална турска организация от 80-те ще се връща у нас за да прави партия

Дисидентът Мохамед Узънкъш се връща в политиката, той ще бъде един от учредителите на нова политическа формация, която ще бъде позиционирана вдясно от центъра. Новината от форум в Бурса съобщи пред 24rodopi.comбившият кмет на община Джебел Алиосман Яшар. Той и координаторът на Българска народна демокрация за област Кърджали Тянко Насков бяха в делегация на Асоциацията на българските градове и региони, посетила „столицата на изселниците“. Групата е била приета от кмета на Голяма Бурсенска община Реджеп Алтепе. Проведени са и срещи с неправителствени организации.

„Мохамед Узункъш ще пристигне в Кърджали в сряда“, посочи Алиосман Яшар.

Роденият преди 59 години в кирковското село Веслец Мохамед Юсеинов Юсефов е основател и лидер на нелегалната организация „Дългата зима“ (на турски – Узун къш, uzun kış). Сочена е от службите за най-голямата автентична нелегална организация на турците в България в годините на комунизма. През периода 1985-1986 г. се бори срещу  преименуването на турците и асимилаторската политика на Възродителния процес.

Когато е на 28 години Мохамед е задържан от Държавна сигурност и осъден на 20 години затвор за антидържавна дейност. Заедно с него са арестувани над 100 души, но само 9 получават тежки присъди. Лежи в затворите в Стара Загора и Пазарджик. Освободен е през юли 1990 г. Изселва се в Турция, където получава фамилията Узункъш. Живее в квартал „Гьорукле“ в Бурса.

24rodopi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'