Още през март държавният дълг на САЩ ще достигне космическата цифра от 20 трилиона долара
Държавният дълг на САЩ ще достигне своя таван от 20 трилиона долара още през март следващата година, което ще стане проблем за следващия американски президент, пише MarketWatch, цитиран от Блиц.
Федералният лимит по задълженията е преустановен от края на 2015 г., но законът за тавана на държавния дълг ще влезе в сила на 16 март 2017 г. и тогава сегашният предел веднага ще бъде превишен, съобщиха от некомерческата организация Bipartisan Policy Center.

„Само два месеца след като следващият президент и Конгресът встъпят в длъжност, на тях ще им наложи да ръководят правителство, което лице в лице ще сблъска с установен от закон предел на задълженията” – заявил директорът по фискална политика на организацията Шай Акабас.


По такъв начин на новия американски лидер не остава пространство за маневриране, отбелязва авторът на публикацията. Според него хазната на САЩ може временно да приеме „извънредни мерки”, за да се убеди, че правителството няма да обяви фалит на държавата.

Анализаторът от MarketWatch Шон Ланглуа обяснява „как изглежда” държавен дълг от 20 трилиона долара. „Това е милиард пъти по 20 хиляди. Или милион пъти по 20 милиона. Ако сложим във вертикално стълбче 20 трилиона от 1000-доларови банкноти, той ще бъде с височина около 1200 мили (1980 км). За да похарчите тази сума, трябва да изразходвате по 700 млн долара в продължение на 80 г.” – обобщава Ланглуа.

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'