Орешарски: Намираме се в началото на дългова спирала

Някои от аргументите за края коалицията БСП – ДПС, оповестени от Станишев и Местан не ми бяха известни. Противоречията се появиха след европейските избори.
Това каза бившият премиер Пламен Орешарски по bTV.

„Омекна и парламентарната подкрепа, на която до този момент се радвах. Така че прекратяването на мандата беше съвсем логично, а всичко, което те казаха… никога не съм проявявал интерес към чисто политическия аспект на взаимоотношенията. Такава беше и уговорката ни – парламентарната подкрепа е техен ангажимент, мой ангажимент е да ръководя изпълнителната власт“, обясни той.

Той заяви, че не е усещал спора за сектор „Сигурност“.

Помолен да коментира доклада на БАН, според който има опасност дългът на България да стане неконтролируем, Орешарски каза, че се намираме „в началото на дългова спирала„.

В началото, благодарение на това, че доскоро дългът ни беше много нисък. В средата на 2009 г. имахме най-ниският правителствен дълг в Европейския съюз след Естония – 12 на сто от БВП. Целият дълг – и вътрешен, и външен, беше 5 млрд. евро, при 4 млрд. евро фискален резерв. Нетният размер на дълга беше около 1 млрд. евро – най-ниската стойност от 80-те години насам. Днес дългът е малко над 29% от БВП, отбеляза той.

По думите на бившия премиер, ако в следващите няколко години не се стопира разрастването или не се ускори икономическия растеж, а най-добре и двете, ще се придвижим по-напред в дълговата спирала.

„Държава с големи дългове, зависима от своите кредитори, губи голяма част от своя суверенитет“, изтъкна Пламен Орешарски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'