Ooops! Френски разузнавачи, обучавали терористи от ИД, са в клопка в иракския Тел Афар

Освобождаването на северозападния иракски град Тел Афар вади на показ скрит скандал с участието на западни инструктори при формирането на „Ислямска държава“. Според съобщение на френско-германската телевизия Arte, офицери от военното разузнаване на Франция „закъсали” в града и не могат да излязат, за да не разобличат своята секретна мисия по обучение на терористите. Това телевизията съобщила преди два дни в шоуто Le Dessous Des Cartes (буквално „С открити карти”). Анализатори от телевизията смятат, че съвместната визита на министъра на отбраната и външния министър на Франция в Багдад е свързан именно с мисия по спасяване на тайния корпус на DGSE (Главно управление за външна сигурност на Министерството на отбраната), намиращ се в Тел Афар, който вече на 90% е освободен от ИД. Когато тази информация бъде официално потвърдена, то Тел Афар ще повтори горчивото разобличаване в Алепо, когато пред декември 2016 г. беше открит бункер със стотина инспектори от спецслужбите на 16 страни. По данни на Arte, сега Париж не случайно търси посреднически канал за връзка с Дамаск.
По данни на авторитетния и добре информиран относно Близкия Изток сайт Voltairenet.org (Мрежа Волтер), именно на Франция принадлежи инициативата да бъде създаден още през 2012 г. първият ислямистки анклав в Хомс, както и да бъде завладяна най-старата християнска община в света в Маалул в началото на 2014 г. Става дума за опита още преди да се появи ИД да бъде сформиран от терористи на „Фронт ан-Нусра” „ислямски емират”, известен по името на завзетия район в Хомс Баба-Амр. За освобождаване на района от 3000 терористи на сирийската армия й трябвало около месец, а 300 пленени френски инструктори били предадени на Франция в средата на 2012 г. на военния министър Ле Дриан чрез посредничеството на Ливан.
Новият френски военен министър Силви Гулар след победата на Макрон потвърди в интервю за телевизия Europe 1 „присъствието на френски войски в Сирия. „Мрежата Волтер” обяви, че френски командоси действат незаконно в Сирия от 2011 г. с кратко прекъсване между март и юли 2012 г., когато Хомс е прочистен от екстремисти. Обаче на фона на секретните преговори по освобождаване на офицерите от DGSE от Тел Афар предоставеният от Париж кредит в размер на 430 млн евро на иракското правителство повече прилича на откуп, отколкото на вложения в бъдещото „мирно строителство”. Според Arte, френските официални лица търсят чрез Ирак посреднически канал за връзка с Дамаск, за да облекчат участта на френските офицери и на други места в Сирия, където терористите търпят поражение.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'