ООН осъди с резолюция решението на САЩ за признаване на Йерусалим за столица на Израел

Общото събрание на ООН прие днес с голямо мнозинство резолюция, осъждаща признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел, предадоха световните агенции. Текстът, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе одобрен от 193-членното Общо събрание със 128 гласа „за“ при девет „против“ и 35 „въздържал се“. Сред държавите, които се въздържаха, са Австралия, Канада, Мексико и Филипините, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Асошиейтед прес определя резултата от гласуването като победа за палестинците. Подкрепата за резолюцията обаче бе значително по-ниска от очакваните най-малко 150 гласа „за“. Прави впечатления и големият брой въздържали се, отбелязва АП.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна цял Ерусалим за столица на Израел и обяви, че ще премести в града посолството на САЩ – ход, който предизвика гняв и протести в целия свят, особено в арабските и мюсюлманските страни. Преди гласуването на резолюцията Съединените щати заплашиха да прекратят финансовата си помощ за държавите, които подкрепят текста.
Въпросът за статута на Ерусалим – град, свещен за последователите на юдаизма, християнството и исляма – е основен препъникамък пред уреждането на израелско-палестинския конфликт. По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел превзе Източен Ерусалим, а през 1980 г. анексира едностранно тази част от града, която палестинците искат за столица на бъдещата си държава – ход, който не е признат и бе осъден от голяма част от международната общност.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас приветства приетото от ООН решение:
„Решението на ООН отново потвърждава, че справедливата палестинска кауза се радва на подкрепата на международната право и никакво решение от която и да е страна може да промени това“, се казва в направено изявление. „Ние няма да прекратим усилията си в ООН и международните форуми с които искаме прекратяване на окупацията и създаване на независима палестинска държава със столица Източен Ерусалим“, се казва още в разпространеното съобщение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'