Окръжната прокуратура в Пловдив задържа заподозрян за пожара в Тютюневите складове

Окръжна прокуратура привлече като обвиняем и задържа 44-годишния Любомир Данчев за умишлен палеж на бившите Тютюневи складове в Пловдив, предаде Дир.бг.

loading…


Обвинението е, че на 20 август Данчев е запалил сграда на ул. „Екзарх Йосиф“ №13 със значителна стойност, собственост „Р.И.П.А.“ ООД –Пловдив.

Пожарът се е разпрострял и върху други сгради, находящи се на ул. „Иван Вазов“, собственост на същото дружество, на ул. „Капитан Андреев“, чийто собственик се установява, и на ул. „Г.М.Димитров“, собственост на „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД –Пловдив, съобщиха от прокуратурата.

Любомир Данчев е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Той е без постоянен адрес, криминално проявен и до момента е осъждан многократно.

По неофициална информация на местния сайт trafficnews Данчев е клошар, който от 35 години живее на последния етаж на склада, откъдето тръгнаха пламъците. Той отричал да е предизвикал пожара.

loading…Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив се събират доказателства за всички възможни версии за извършване на престъплението и се изяснява дали е налице съучастие. Ще се проверява дали привлеченият като обвиняем е бил склонен или подпомогнат от други лица, се казва още в съобщението.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив се извършват процесуално-следствени действия – извършен е външен оглед на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, приобщени са веществени доказателства – снимков и видеоматериал. Той е предоставен от гражданин, заснел началото на пожара.

От прокуратурата подчертаха, че вследствие на палежа са настъпили значителни вреди. Пожарът е представлявал опасност за живущите наоколо, а запаленото имущество има историческа и художествена стойност.

Предстои извършване на допълнителни огледи, които ще бъдат направени след разрешение на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, като вероятно това ще стане във вторник или сряда.

Назначена е и в момента се изготвя пожаро-техническа експертиза за изясняване причините на възникване на пожара, механизмът, мястото, откъдето е започнал и възможността да се разпростре върху околните сгради.

Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров ще проведе работна среща в Пловдив с ръководството на Окръжната прокуратура, наблюдаващия прокурор, разследващите полицаи и директора на МВР-Пловдив за набелязване на спешни мерки по разследването на случая.

loading…


По време на огледа на опожарените паметници на културата тази сутрин министърът на културата Вежди Рашидов се закани, че ще бъдат наложени големи санкции – по 30 000 лева за сграда. Той заяви също, че складовете трябва да бъдат възстановени в автентичния им вид.

За големия пожар в Сакар планина, който унищожи растителност на 50 000 декара, също има задържан. Това е 27-годишен жител на град Харманли.

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'