Огнян Стефанов: Единственото нещо, което президентът Радев научи в политиката, е да лъже

Съжалявам, че трябва да го кажа, но май единственото нещо, което президентът Радев научи в политиката, откакто е в сградата на „Дондуков” 2, е да лъже. Жалко. Много жалко, защото първите жертви са онези над 2 млн българи, които го качиха на върха с гласа си. Да разгледаме последния случай.
„Гарантирам сигурността на Цветан Василев, ако се върне в България и даде показания в един публичен и открит процес за осветляване на скандала с КТБ“. Това заявил величествено президентът Румен Радев в Ахелой. Навярно с чувството, че е равен на Симеон Велики, спечелил там битка с византийците преди 1100 години. Радев обаче е в грешка. Той не може да гарантира нищо не само на Цветан Василев, но и на всеки останал гражданин. Защото държавата се командва от мафията. Тя контролира повечето институции.
Доказателствата:
1. Радев сам признава: България не е президентска република и правомощията на президента са ограничени в съдебната власт. Точно така – ограничени са. Затова пък правомощията на главния прокурор Сотир Цацаров са неограничени – не само в съдебната власт. Едно „не” отпред прави разликата… колосална. Радев заявява още: Знаете че аз разсекретих стенограмите от заседанията за КТБ, с което допринесох за осветляване на случая с банката – нещо, което моят предшественик упорито отказваше да направи. Това наистина е объркващо. Радев отказа няколко път да разсекрети стенограмите, но бе принуден да го направи от съда с решения от 12.05.2017 г. и 06.06.2017 г.
А че предшественикът му също отказваше е вярно. Което ги сродява по някакъв начин…
2. Радев изговаря всичко това по повод писмото на съпругата на Василев – Антоанета до него, в което го призовава да се намеси по повод скандалното повдигане на обвинения и на дъщеря й. Той наистина би могъл да се намеси, като се запознае с обвиненията, чуе се с майката, уважаван професор в УНСС и въобще като изрази мнение. Защото тези хора са обвинени от прокуратурата, но не сме чули тяхната версия. Прокуратурата е одобрявана 6% от българите. Радев чел ли е тези социологически проучвания – от няколко години са. Василеви са обвинени от прокуратурата, но обвиненията трябва и да се докажат. За сведение на президента, същата тази прокуратура обвини трима души, че искат да убият Делян Пеевски, но се оказа, че е лъжа. За какви гаранции, за каква сигурност въобще става дума. Президентът Радев би могъл да гарантира единствено пред ареста, където ще бъде вкаран Василев, ако се върне, освен ако до ченгетата не се изправят и гвардейци. И това не е сигурно. Само над тях той има някакви правомощия. И над гвардейския оркестър. Преди държавният глава отговаряше и за НСО, но това отдавна е грешка в морфологията на текста в нескопосания закон за службата.
3. Радев се оплаква от недостатъчно пълномощия. Отново не е прав. Ако искаше да гарантира нещо – не на Василев, а на всички граждани и обществото като цяло, – щеше да наложи вето и да върне за преразглеждане скандалните поправки в ЗСВ и НПК. И на децата е ясно, че те ни връщат във времената на Сталин и Вишински. Той не го направи, с което потвърди съмненията, че вече е част от модела „Борисов, Пеевски и Цацаров”. Иска да е четвъртото име до тях? Затова ли се отнесе презрително към настояването на пет извънпарламентарни партии и няколко неправителствени и граждански организации да наложи вето? Не го направи, с което даде своя принос в обособяването на нов „народен съд” – Специализирания. Там ще се гледат делата за корупция по високите етажи на властта. Ако има такива въобще… Даде „зелена светлина” и на редица други безумства, които превръщат прокуратурата в наистина безконтролен властелин на съдебната система.
Идеалният репресивен орган. Заради тежките зависимости. Ако държавният глава не знае за какво става дума – толкова по-зле. За нацията, не за него. Президентът чувал ли е за започналото разследване в САЩ по закона „Магнитски”?
Ако не е, някой да му каже. Цацаров и Пеевски са визирани като хора, за които има съмнение, че използват служебното си положение и политическото си влияние за упражняване на репресии и прикриване на корупционни практики. На 12000 км от България са разбрали това, но на „Дондуков” 2 – не. Защо ли?
4. Президентът говори за „публичен и открит процес“. В Специализирания съд? Наистина ни смята за пълни идиоти.
Да не се залъгваме: изказването на Радев в Ахелой няма нищо общо с Цветан Василев и КТБ. То е нескопосан опит чрез говорене на публично място, където хората са се събрали по друг повод, важна тема да бъде овъртолена в празни дум. Това българските политици го умеят. Ако всичко, което „гарантира“ президента Радев съществуваше в България поне на половина – Цветан Василев нямаше да е в Белград, а в София. Неуспешният опит да Радев да изглежда важен и отговорен напомня за двама негов руски колеги. Генерал Иволгин (за приятелите просто Михалич…) от комедията „Особености на руския национален риболов”, който пушеше пура и под вода, казва: Родени сме, за да съчиним някаква приказка и да се пъхнем в нея за малко… Друг генерал – Александър Лебед – пък изрече знаменитата фраза: Генерал политик е все едно евреин – еленовъд. Още по-голям абсурд обаче е, че еленовъди стават генерали, а след това поемат и държавата. България си има двама в момента… Не, не е късмет

Автор: Огнян Стефанов, издател на Frognews.bg и автор на книгата за прехода „Господари на моргата“. Заглавието е на редакцията(бел.ред.). Оригиналната статия е публикувана в: https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/prezidentska-garantsiia-general-politik-vse-edno-evrein-elenovad.html
One thought on “Огнян Стефанов: Единственото нещо, което президентът Радев научи в политиката, е да лъже

  • 21.08.2017 at 21:20
    Permalink

    Тоя дебелак що не го духа

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'