Обама: Русия нарушава международния ред

САЩ не бива да се отдръпват от международната сцена, каза днес американският президент Барак Обама.
Изявлението на действащия американски президент идва в момент, когато републиканският претендент за Белия дом Доналд Тръмп призовава да се поставя Америка на първо място, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Америка не може да бяга от лидерството„, заяви Обама в реч пред завършващи Академията на военновъздушните сили на САЩ в Колорадо.

Не можем да бъдем изолационисти, това не е възможно в този глобален, взаимосвързан свят, заяви той.

Обама защити външнополитическото си наследство, включително решението да не се предприемат американски военни удари срещу Сирия заради използването на химически оръжия от нея, като подчерта, че до употреба на военна сила би трябвало да се прибягва само в краен случай.

По думите му САЩ ще продължат да търсят дипломатическо решение в Сирия, а няма да рискуват да затънат в „тресавище“, замесвайки се пряко в гражданската война, както са направили Русия и Иран.

Според него „руската агресия в Украйна“ и териториалните спорове в Южнокитайско море поставят на изпитание световния ред, отбелязва.

Ние сме изправени пред сериозна заплаха„, каза Обама, като посочи на първо място терористичните организации, които планират нападения срещу САЩ.

Освен това, по думите му, конфликти като войната в Ирак, „водят до хуманитарни катастрофи и позволяват да се създават убежища за терористи“.

„Руската агресия срещу Украйна и споровете в Южнокитайско море поставят на изпитание международния ред, който сме създали и при който се уважава суверенитетът на страните и всички държави спазват едни и същи правила“, заяви той.

Като заплахи Обама открои също така Северна Корея и ядрения тероризъм.

Държавният департамент: ИД е основната терористична заплаха за света

Това се казва в публикувания днес годишен доклад на Държавния департамент на САЩза терористичната заплаха в различни страни.

В доклада, който обобщава ситуацията през 2015 г., се казва, че „Ислямска държава“ остава най-сериозната заплаха в глобален мащаб. ИД е запазила „внушителните си сили в Ирак и Сирия“ и в редиците й воюват и много чужденци.

Авторите на доклада отчитат обаче, че ИД е била във върхова форма през пролетта на миналата година, а през втората половина на годината потенциалът й е започнал да намалява и след месец май не е успяла да удържи нито една съществена победа на бойното поле в Ирак и Сирия.

Групировката обаче укрепва позициите си в Либия, където има около 5 хиляди бойци, се казва в проучването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'