NYC: Асоциирането с ЕС, унищожи Украйна! Край с тази държава!
От започването на икономическата интеграция на Киев с ЕС измина почти година и тя се оказа не съвсем лека за украинското селско стопанство, пише New York Times, цитиран от Блиц. Огромни загуби на този сектор от украинската икономика нанасят отпуснатите квоти за доставка на продукция, отпуснати от Евросъюза.
По редица икономически и политически причини след разпадането на СССР едва ли не наистина успешен отрасъл в Украйна се оказа птицевъдството, се казва в статията. Като пример се дава проспериралата компания „Авангард”, която годишно произвеждаше милиарди яйца с по-ниска себестойност от Германия и Полша.
 
След като споразумението за свободна търговия на Украйна с ЕС влезе в сила се оказа, че макар страната да беше приветствана за завоя към Запада, това не донесе полза за селскостопанския сектор на икономиката.
 
Квотите за безмитен внос на стоки се оказаха крайно ниски, а на продукцията от селскостопанския сектор се падат 40% от украинския експорт. Например годишната квота за износ на пчелен мед се запълва за 1,5 месеца, а квотата за яйца се преизпълнява от 1,5% от годишното производство на „Авангард”, пише New York Times.
 
Вратите на Европа не се отвориха, а Украйна развали отношенията си с Русия. В отрасъла започна криза, болезнено ударила аграрния сектор на страната. Компанията затвори 7 ферми и се лиши от 7,5 милиона кокошки.
 
Избирането на Доналд Тръмп за президент предизвика въпроса дали Америка и занапред ще поддържа Украйна. В Европа въпросът за асоциирането на Украйна също не се възприема еднозначно. Като цяло перспективата на процеса за евроинтегриране изглежда крайно мъгляво, обобщава авторът на публикацията.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'