Някои от най-студените градове на света
За много от нас студено означава да усилите климатика или партното, или да се завие с още едно одеало. По света обаче има места, които дават нов смисъл на думата „студ“.

Според рекордите на Гинес най-студеното място, населявано от хора, е Оймякон в Сибир, където през 1933 г. е измерена температура от минус 68 градуса по Целзий. Смразяващо!

Все пак най-студените градове в света са далече от този рекорд, но градусите там са доста под нулата. Ето и кои са местата с най-ниски температури.

Астана, Казахстан

Средна температура през януари: -14.2°C


Въпреки че летните месеци са горещи, зимите в Астана са дълги, сухи и доста студени. Най-ниската измерена температура тук е -51.5°C – доста под средната за януари, която е -14.2°C. Обичайно е реката в града да замръзва между ноември и април.

Интернешънъл Фолс, Минесота

Средна температура през януари: -15°C


Този северен град неслучайно е наричан Ледената кутия на нацията. Най-ниската измерена температура тук е -48 °C, а снеговалежите са средно 1.8 метра.

Улаанбатар, Монголия

Средна температура през януари: -24.6ºC


Това е най-студената столица в света. През лятото температурите са рекордно високи и достигат до 39°C. Най-ниските градуси, измерени тук, са -42°C .

Бароу, САЩ

Средна температура през януари: -25ºC


Това е най-студеният град в Аляска, като ниските температури тук се дължат на силния вятър, който достига понякога до 100 км/ час. Слънцето тук се показва едва през 65 дни на година, а дните с температури над нулата са едва 120.

инфо: profit.bgloading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'