Новият фаворит на Владимир Путин е 35-годишният Максим Орешкин, назначен за министър на икономиката

Президентът на Русия Владимир Путин назначи Максим Орешкин, зам.-министър на финансите, за нов министър на икономиката, съобщи ТАСС. Той заема мястото на Алексей Улюкаев, който бе арестуван по подозрения в корупция и уволнен “поради загуба на доверие” от страна на държавния глава. ТАСС цитира думите на Путин, според когото “Максим Станиславович работи не много отдавна, но успешно”. Орешкин е роден на 21 юли 1982 г. в Москва и през 2002 г. започва работа в централната банка. В периода 2006 – 2010 г. е в Росбанк, където се издига до управляващ директор. После работи по за година-две в местното поделение на “Креди Агрикол” и “ВТБ Капитал”.
В администрацията влиза през септември 2013 г. като директор на Департамента за дългосрочно стратегическо планиране на Министерството на финансите. .Орешкин получи широки пълномощия да реформира Министерството на икономическото развитие, след като го оглави преди няколко месеца. Това министерство е наследник на съветския Държавен планов комитет и е много важно за икономиката на страната. Самият министър формулира задачата си така-създаване министерство на бъдещето, заедно с екип от силни личности.
Първите хора от екипа на Орешкин са точно такива. Трите попълнения са жени-Екатерина Власова, Зоя Викторовна и Юлия Урожаева, като и трите са заемали ръководни позиции в големи чужди компании, базирали дейността си в Русия.
Страната е в рецесия от няколко години и за да излезе от ситуацията са необходими структурни реформи. Досегашните любимци на руския президент- шефката на Централната банка Елвира Набиулина и президентът на Сбербанк-Герман Греф явно се провалиха в опитите си да стабилизират икономиката. Сега е ред на новия фаворит-Орешкин-да опита силите си в това.
За Максим Орешкин министерският пост може да стане трамплин към голямата политика. Вероятността да е следващият премиер на Русия е голяма, особено ако постигне и някакви икономически успехи. Единственият проблем, отбелязват руски експерти е, че ако прекалено се вслушва в желанията на Владимир Путин, може да не удържи набелязаната линия на важни структурни реформи и да се провали.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'