Нов начин за контрол над диабета бе открит от нашенец

Българинът Мартин Минчев, професор по биомедицинска електроника в университета в Калгари, Канада, е създал нова технология за контрол на диабета.
Той я представи днес пред участниците в 26-та асамблея на Интернационалната медицинска асоциация „България“, която започна край Варна, предаде БТА.

На форума присъстват над 200 лекари и специалисти от различни области, 50 от които са българи, работещи в чужбина.

Устройството, разработено от проф. Минчев, съдържа между 6 и 8 малки клетки, които по същество са сложни микроелектромеханични устройства. Новата технология позволява диабетикът да е под непрекъснат контрол на времеви интервали, програмирани от самия него или от лекар.

Целта е пациентите да не се бодат непрекъснато, а това да става автономно, без прякото им участие, като процедурата да не се усеща„, каза Минчев.

По последни данни над 500 000 българи между 20 и 79 г. страдат от двата типа диабет. У нас обаче все още няма национална програма, както и нов стандарт по ендокринология. В същото време един на всеки 25 българи не е диагностициран като диабетик или не получава правилно лечение.

В края на 2014 година националният консултант по ендокринология професор Сабина Захариева съобщи, че в България 220 000 души са в преддиабетно състояние. 18 души на ден пък умират от усложнения на болестта, които най-често са сърдечно съдови или бъбречни.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'