Nomura: 10 събития, които могат да „размътят“ пазарите през 2017
Анализаторите от Nomura предупреждават инвеститорите да бъдат подготвени за някои „събития, които са малко вероятни, но биха имали сериозен ефект“ върху пазарите.
Брекзитът, избирането на Доналд Тръмп и колебливия пазар на облигации подтикна анализаторите да направят прогнозите си за някои малко вероятни събития, които могат да ни причинят безсънни нощи в празничния период. Контрол върху капиталите в развиващите се пазари, неудържим ръст на японската инфлация и конфликт между американското правителство и ФЕД са някои от тях.

Ето и 10те според Nomura:

  1. Русия по пътя на войната.

За запада, неизменима част от тези събития, след присъединяването на Крим преди две години е заплахата от нахлуване на руски войски в източна Европа. Именно тя е един от най-големите рискове през 2017. Въпреки че действително военна инвазия е много малко вероятна.

  1. Скок в производителността в САЩ.

Както от ФЕД споделиха, фискалните мерки обявени от избрания президент Доналд Тръмп са в посока стимулиране на американското производство. Подобно на техническия бум през 90-те, резултатите ще бъдат трудни за прогнозиране. Последиците може да са от по-бързи темпове на вдигане на лихвите, до силен тласък на цените на акциите.

  1. Плаващ курс на китайският юан.Настоящото изтичане на капитали може да предизвика прибързани действия от страна на китайските власти за либерализиране на юана. Вероятността Китай да си постави това сред целите за следващите 12 месеца е „много малка“. Анализаторите от Nomura смятат, че би довело до слабост на юана.

  1. Изход от Брекзит.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей каза, че ще задейства излизането от ЕС през март 2017 и изглежда, че ще го направи. Но има две големи смущения, които могат да успокоят останалите 48%: случаят ще бъде изслушан от върховният съд и това може да предизвика предсрочни избори, страната да стимулира проевропейски настроените политици в парламента, които да договорят отстъпки от страна на ЕС.

  1. Капиталов контрол в развиващите се пазари.

Развиващите се пазари може да се сблъскат с „явно изтичане на капитали“ ако планираните от Тръмп стимули увеличат доходността по американските облигации и подсилят долара. Това би могло да подтикне властите да предприемат мерки и те могат да се координират в колективно недоволство срещу САЩ. Страните, които са най-рискови са тези с волатилни валути, малки валутни резерви и ниски лихвени нива.

  1. Скок в японската инфлация.

Рязко покачване, предизвикано от потенциален сблъсък на по-скъп петрол с по-слаба йена, може да накара централните банкери на Япония да предприемат действия по вдигане на целевата доходност по 10-годишните японски облигации до 0%. Такава промяна може да има глобално влияние, защото инфлацията и глобалната доходност по облигациите са силно корелирани.

  1. Криза на клиринговите къщи.

Системните рискове, които произлизат от клиринговите къщи, които бяха въведени от самите тях за ограничаване на риска, не са нови за регулаторите: пазителите на финансовата стабилност вече предприемат мерки, за да се справят с всякакви възможни странични ефекти. „Взаимодействието между банки в затруднения, колатерален натиск и резки пазарни движения“ може да предизвикат криза, в най-лошия сценарии на Nomura.

  1. Конфликт между Тръмп и ФЕД.

Президент на ФЕД заяви, че ще изкара мандата си. Но Джанет Йелън бе обект на остри нападки по време на кампанията на новоизбраният президент. От Nomura виждат промяната във ФЕД като периферен риск. По-вероятно е Тръмп да назначи по-симпатични за него членове на борда, когато изтече настоящия мандат.

  1. Оттегляне на „Абеномиката“.

Най-вероятният изход от изборите в Япония е да се затвърди подкрепата за премиера Абе. Това означава, че всеки обрат ще предизвика сериозно сътресение на пазарите. Отслабване на властта на Абе, може да означава отслабване и на сделките част от Абеномиката и вероятно японските акции ще понесат тежестта на този натиск.

  1. Краят на парите в брой.

Изглежда неизбежно електронните плащания да изместят банкнотите и монетите в някой момент и от Nomura изтъкват една причина това да е по-скоро от очакваното: отрицателната доходност. Електронните пари ще предпазят потенциалните вложители от това да крият пари под матраците, за да избегнат негативните лихви. Рискът от този сценарии разбира се е, спестяващите да пострадат, а потребителите да започнат да измислят нови твърди валути.

fxtrading.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'