Нинова харесала за пост в КЕВР „стар седесар” – съдружник на Кирчо Добрев, кръгът около Гергов – бесни

Тежки скандали за постове, влияние и власт разтърсват отново националното ръководство на БСП. Този път апетитите в столетницата са коя червена номенклатура да се намърда в държавния регулатор КЕВР. Службичката е много апетитна и дава широк спектър на влияние в стратегическия сектор енергетика.

На „Позитано” вече са оформили няколко противостоящи лобита. До края на седмица БСП трябва да даде името на своя кандидат за КЕВР, а днес, според източници на Faktor.bg, се очаква заседание на оперативното ръководство на БСП. Фаворит на лидера Корнелия Нинова се оказва доста спорния Еленко Божков. Той беше зам.- шеф на регулатора при правителството на Орешарски, но по-късно бе отстранен от поста.

В навечерието на падането на комунизма и режима на Живков Еленко Божков, който е завършил енергетика в МЕИ, попада
на точното място – при неформалите,  и става основател на Клуба за гласност и преустройство, за който и до днес се твърди, че е бил подставена организация на ДС и БКП. После следва шеметна кариера. През 1989 г. е основател и първи председател на Синдикат “Енергетика” към КТ “Подкрепа”, а в 1990 г. е избран за народен представител от листата на СДС в София. Всъщност той е и един от организаторите на големия митинг на СДС в София на 7 юни 1990 г., спомня си Петко Симеонов. От 1989 до 1997 е в ръководството на “Федерацията на Клубовете за Демокрация” и “Българска Партия Либерали” на Петко Симеонов.

През 2002 г. се включва активно в партия Български социалдемократи. От 2005 година е в ръководството на партия Български социалдемократи като Секретар отговарящ за икономика и енергетика. На конгреса на обявилите се за наследници на д-р Дертлиев през 2012 е избран за член на Националния комитет и заместник- председател на партията. Така от уж противник на комунизма и Живков, за четвърт век „синият активист” преминава през различни формации, за да се окаже през 2013 г. рамо до рамо с другаря Станишев в победоносната „Коалиция за България”.

Всъщност, още след падането на правителството на Филип Димитров Божков се осъзнава политически и се ориентира към правилните сили. Въпреки че СДС изпада от управлението, „синият” Еленко Божков продължава да заема все апетитни постове. Първо е заместник председател на Комисията по Енергетика в парламента. От 1993 г. до 1996 г. – периода на Беров и Виденов, е член на Съвета на Директорите на НЕК ЕАД. През 1995 г. е Главен секретар на Комитет по Енергетика и на Министерство на енергетика, чийто шеф тогава е Румен Овчаров. Възходът му секва само за 4 години, когато ОДС и Костов идват на власт. С появата на Царя и олигарсите експертът отново е на предни позиции. От 2002 г. до 2003 г. е заместник изпълнителен директор и изпълнителен директор на „Енергопроект“ АД. От 2003 г. до 2005 г. е ръководител на проекта по рехабилитация на блокове от 1-4 в ТЕЦ “Марица Изток 3″. От 2006 до 2010 е член на Управителния Съвет на “ЕНЕЛ-Марица Изток 3″ АД.

Настоящият социалдемократ Еленко Божков е трайно обвързан и със социалиста със здрав комунистически корен Кирил Добрев,  който в момента е зам. шеф на БСП. Като управител и съсобственик на дружеството “Пирин Ват” Божков купува ВЕЦ “Топлика” от Агенцията по приватизация. Съдружници там са му младият Кирил Добрев, син на покойния вътрешен министър Николай Добрев, Ангел Гераскиев и Ангел Дерменджиев. Преди време стана ясно, че именно „Пирин ВАТ” е сред четири фирми, които кандидатстваха за приватизацията на „Топлофикация Шумен“.

Според фирмения регистър Божков е вплетен в няколко търговски дружества, с трайни интереси в енергетиката. През годините на прехода Божков е бил много близък и с Румен Овчаров, от там е и връзката му с Корнелия Нинова, твърдят социалисти. Днес обаче Еленко Божков се води неофициално личен съветник на Нинова по въпросите на енергетиката За това той е и нейн фаворит за поста в КЕВР, но и на заместника й, с когото има общи бизнес интереси, коментират на „Позитано”. Самата Нинова признала пред социалисти, че Божков е най-подходящ за поста, но се притеснявала, че ще бъде обвинена, че лансира хора от СДС в столетницата, а така отново ще свържат и нейното име със номенклатурите на синята централа на „Раковски” 134.

Сериозна опозиция на Нинова и Добрев е кръгът около пловдивския бизнесмен Георги Георгов и червеният депутат Красимир Янков. Техният фаворит е Явор Куюмджиев. В червените редици спрягали още две имена за поста в КЕВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'