Ники Хейли в ООН: Израел не трябва да бъде принуждаван да сключва споразумения с ООН или друго обединение на държави

Новата посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли увери в понеделник пред най-голямата американска произраелска организация, че еврейската държава занапред няма да бъде „очерняна“ в Обединените нации, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Хейли представлява в ООН администрацията на президента Доналд Тръмп, който упрекна през декември своя предшественик Барак Обама, че не наложи вето на резолюция 2334 на Съвета за сигурност, осъждаща израелската заселническа дейност на палестинските територии.

За пръв път от 1979 г. САЩ се въздържаха и допуснаха да бъде прокаран такъв текст в ООН, тъй като бяха скандализирани от поведението на своя израелски съюзник с оглед неуспеха на мирния процес. По думите на Ники Хейли резолюцията, гласувана в ООН в последните дни на администрацията Обама, е била „ритник в корема, усетен“ от САЩ. „Мога да ви кажа само, че всички в ООН се страхуват да ми говорят за резолюция 2334“, заяви посланичката, посрещната с буря от аплодисменти от годишната конференция на организацията Американско-израелски комитет по обществени въпроси, най-голямото в САЩ произраелско лоби. „Искам те да знаят, че това няма да се случи отново“, обеща тя и заяви пред ентусиазираните делегати: „Времето, когато очерняха Израел, приключи.“ САЩ няма да стоят със скръстени ръце, когато Израел е несправедливо нападан в ООН. Израел никога няма да бъде и никога не трябва да бъде принуждаван да сключва споразумения от ООН или друго обединение на държави, което е доказало, че не зачита сигурността на Израел

Въпреки че резолюция 2334 прикани Израел да се въздържа от всякаква дейност, свързана с колониите, през последните три месеца не се забелязват мерки в тази насока, заяви в петък координаторът на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов. През януари Израел пет пъти съобщи за разширяване на колониите с над 6000 жилища на Западния бряг и Източен Ерусалим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'