Нетаняху: Йерусалим е нашата столица. Ние ще продължим да строим в нея, и посолствата на страните, водени от САЩ, ще се преместят там

Бенямин Нетаняху нарече ООН „дом на лъжите“ в четвъртък преди гласуването в Общото събрание на световната организация на резолюция, отхвърляща признаването от САЩ на Йерусалим за столица на Израел. “Държавата Израел категорично отхвърля това гласуване, дори преди да се проведе“, каза той на церемония в южната част на Израел. – „Отношението към Израел от много нации в света, на всички континенти, се променя извън стените на ООН и в крайна сметка ще се проникне и в ООН – дом на лъжите„, каза той.

В навечерието на гласуването американският президент Доналд Тръмп заплаши с ответни действия срещу страните, които подкрепят проекта, предложен от Йемен и Турция от името на арабските и мюсюлманските страни.“Йерусалим е нашата столица, ние ще продължим да строим в нея, и посолствата на страните, водени от САЩ, ще се преместят в Йерусалим„, каза Нетаняху, благодарейки на Тръмп и посланика на САЩ в ООН Ники Хейли за „заставането до Израел и истината“. „Йерусалим е столица на Израел, независимо дали ООН го признава или не“, каза Нетаняху. „Отне 70 години, докато САЩ официално го признаят и ще отнеме още много години, докато ООН не го признае.“ Решението на Тръмп на 6 декември да признае Йерусалим като столица на Израел и да премести американското посолство от Тел Авив се сблъска с международен консенсус, предизвиквайки протести в мюсюлманския свят и беше широко подложено на осъждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'