Нешка Робева: Правителството поиска да ме унижи

Нешка Робева смята, че номинацията на Министерския съвет да бъде наградена с орден „Стара планина“ е целяла нейното унижение, пише Dir.bg

Правителството връчва орден „Стара планина“ или да награди, или да унижи и смятам, че искат да ме унижат. Тази позиция зае треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева по повод отказа й да бъде наградена с най-високото държавно отличие. Преди ден тя оповести позицията си, след като стана ясно кои министри са гласували „за” и кои „против”.

Треньорката беше предложена от министъра на културата Вежди Рашидов по идея на инициативен комитет за заслуги в областта на културата.

„Нямах друг избор освен да върна ордена. Човек трябва да реши дали държи повече на достойнството или на дрънкулките, които кой знае по какви критерии се раздават. Не искам да обиждам институцията или отличието, но трябва да се помисли процедурата”, категорична беше Нешка Робева по btv. По думите й става ясно, че мотив за отличието е предстоящата й 70-годишнина и това е последна възможност държавата да я награди.

„Обиди ме човешката глупост. Такъв орден не може да има. Не съм просяк и смятам, че има елемент на гнусотийка и глупост и да я приема бих била унизена. Явно министрите знаят повече за Нешка Робева”, допълни треньорът с уточнението, че обсъждането на правителството е било умишлено разгласено. Тя смята, че трябва да се променят правилата по присъждането на ордена и евентуално народът да определя.

По повод участието на Робева в политиката и подкрепата й за проекта на Николай Бареков „България без цензура” тя беше категорична, че това е най-голямата й грешка.

„Кой от всичките в Министeрски съвет не са били в положението на Бареков. Всички се клеха и всичко е пазарлък”, обясни тя, акцентирайки, че наградата не идва заради политическия й живот и е ясно, че има гаф и че не може да го приеме.

Нешка Робева призова премиерът Бойко Борисов да се отърве от „глупаците около себе си и „ако правят нещо, да го правят като хората”. По време на обсъжданията на ордена в МС стана ясно, че Борисов е подкрепил награждаването й, а според треньора той има най-голямо основание да каже не.
„Не съм крила отношението си към ГЕРБ и ръководството им”, обясни тя.

Бойко може и да прилична на Тодор Живков, но онзи беше хитрец и знаеше как да разбърка плъховете в торбата, за да не я прегризат”, обясни Робева.

По думите й е имало още едно предложение за награждаване с високото отличие – по повод 100-годишнината от рождението на Васил Левски. Тогава също го е отказала. Самата тя беше категорична, че има „кош с отличия” и още едно не й е нужно.

One thought on “Нешка Робева: Правителството поиска да ме унижи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'