Негри в зоологическата градина в Париж през 1907г. (СНИМКИ)

През 1907 г. в Париж, се провежда грандиозна изложба за постиженията на колониалната икономика. Като експонати били доведени и изложени  в зоопарка  негри, папуаси, пигмей и бушмени. В тази епоха, затварянето на представители на “примитивните народи” в зоологическите градини билo обичайна практика в Европа чак до края на 1930 година. Дори в наши дни съществ    ува зоологическа градина с черни на Андаманските острови.

негри

Зоопаркът с чернокожите в Париж е посетен от 1 милионзрители. Френското правителство докарва от Африка 300 негри и ги затваря в обстановка наподобяваща родните им домове. От тях за една година от заболявания (най-вече от студ) са починали 27 души.

57

Френските ученици имали специални научни посещения в зоопарка за да сеуверят с очите си в различията на расите. Учените експериментирали върху аклиматизацията на черните и капацитета им да привикнат към северния климат. Лингвисти и антрополози пишели докторати на базата на обстойни изследвания на поведенческите им реакции и племенни ритуали. Трябва да отбележим, че по-голямата част от учените, поради високата цена, не можели да си позволи в началото на ХХ век пътуване до Африка.

За да се избегнат спек8улации, френското правителство дебело подчертавало, че чернокожите са добре нахранени и към тях се отнасят с необходимото уважение.

Западните учени споменават, че зоологическите градини с чернокожите изчезват  в края на 1920 – началото на 1930 г. и причина за това е пробуждането на хуманизмa в белите страни. Друга по-достоверна причина е започването на икономическата криза довела до Великата депресия. Хората останали без пари и спрели да посещават човешките зверилници. Последни изчезват изложенията в най-богатите по това време страни – Швейцария и Швеция.

Днес, парижката зоологическа градина, където са държали негрите, е в развалини. Сградите са унищожени и районът е обрасъл с гора. Неотдавна кметството реши да отпусне 6.5 милиона евро за неговото възстановяване като парк.

негри

 

1

 

/http://www.extremecentrepoint.com
loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'